Ontwerp van de nieuwe Lingebrug
Ontwerp van de nieuwe Lingebrug Gemeente Gorinchem

Zorgen over bereikbaarheid Lingewijk tijdens bouw van de Lingebrug

1 december 2023 om 12:42 Verkeer en vervoer

GORINCHEM De gemeenteraad stemde donderdagavond unaniem in met de bouw van een nieuwe Lingebrug. Ze trekt daarvoor bijna 21 miljoen euro uit. Dicky van Veen (Stadsbelang) kan zelfs niet wachten tot de eerste fietser over de brug rijdt. De bouw van de brug leidde niet tot discussie, dat gebeurde wel over de motie om voor de Lingewijk één plan te maken en één aanspreekpunt voor bewoners aan te stellen voor alle ontwikkelingen. Ook de bereikbaarheid van de Lingewijk tijdens de bouw baarde de raad zorgen.

Laura Pellikaan (Democraten Gorinchem) hield een warm pleidooi voor dat ene plan en een aanspreekpunt voor de Lingewijk bewoners. Naast de bouw van de Lingebrug, de herontwikkeling van Arkelsedijk Noord en de Nettorama worden ook appartementen gebouwd op het terrein van het voormalige Wellantcollege in de wijk. ,,We zouden graag de samenhang van al die plannen in een visueel plan op een tijdlijn willen zien”. Volgens Pellikaan is nu sprake van afzonderlijke projectontwikkelaars en komt er veel op de wijk af. Ze vroeg de gemeente regie te nemen en te komen met één aanspreekpunt. Ze kreeg bijval van raadslid Janneke van Oversteeg (CDA), ze vroeg de gemeente juist om de samenhang van alle plannen te laten zien aan de Lingewijkbewoners. 

Andere partijen lieten ook weten zich zorgen te maken over de verkeersafwikkeling in de Lingewijk tijdens alle bouwwerkzaamheden die op stapel staan. Bjorn Bahlmann (Gorcum Actief) herhaalde zijn eerdere pleidooi om de nieuwe Lingebrug om te dopen tot De Vries Robbebrug. Wethouder Attie Mager liet in reactie op de motie weten dat er veel contact is geweest met Wijkbelang en dat de gemeente honderden inwoners heeft gesproken. Verder heeft de Lingewijk al een wijkcoördinator. Ook volgt nog een uitgebreid communicatietraject als de bouw gaat beginnen  ,,We doen alles al wat in de motie staat.”  Ilhan Tekir (D66) wees wethouder Mager erop dat het signaal van onvrede uit de Lingewijk niet van een enkele toevallige voorbijganger kwam, maar breed leeft in de wijk. ,,Er kan meer gedaan worden, inwoners vragen en verwachten dat wij hen zien. Zie de motie als ondersteunend en positief signaal richting Lingewijkers.” 

Dicky van Veen (Stadsbelang) noemde het een goede motie en vroeg de wethouder of de motie schadelijk is. Daar kwam geen helder antwoord op, daarop vroeg Van Veen om schorsing. De coalitiepartijen overlegden tijdens de schorsing gezamenlijk en stemden uiteindelijk unanniem tegen de motie. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
De naam Vries Robbe op de pijlers van de brug
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie