De binnenstad op woensdagmiddag.
De binnenstad op woensdagmiddag. Eline Lohman

Ondernemers passen openingstijden aan

19 maart 2020 om 09:07 Winkels

GORINCHEM Ondernemers in de binnenstad van Gorinchem passen massaal hun openingstijden aan omdat er veel minder mensen in de stad zijn. Over het algemeen is het behoorlijk rustig in de winkels, merken de winkeliers.

door Eline Lohman

Het is woensdagmiddag. Maar niet een woensdagmiddag zoals anders, maar een die bij deze tijden van coronavirus past. Er lopen weinig mensen op straat en wie toch een winkel in gaat, lijkt dit doelbewust te doen en haalt alleen wat nodig is. Op bijna alle hangen papieren met daarop informatie over de openingstijden. Die zijn bij heel veel winkeliers aangepast naar in ieder geval een half uur eerder dicht, 17.00 uur dus. Voor de koopavonden hebben zij van de ondernemersvereniging het advies gekregen om dicht te gaan. 

,,Het is veel rustiger", zegt Ben Groot van de Primera in de Arkelstraat. Er is inderdaad niemand in de winkel. ,,Maar het gaat nog wel. Ik snap dat de mensen niet komen, aangezien het advies is om binnen te blijven. De klanten die komen, hebben het echt alleen maar over corona."

Bij bakkerij Simons in de Hoogstraat is het wat drukker, vertelt Sandra Verboekend, terwijl het zoontje van een van haar klanten een net gekocht broodje wil opeten maar zijn moeder zegt dat ze 'thuis eerst de handen gaan wassen'. ,,Bij ons komen er niet echt minder klanten, want bij een bakkerij gaat het vaak gewoon door. Gelukkig maar. We gaan wel een half uur eerder dicht."

De mensen die nog naar de stad komen, lezen veelal netjes eerst de alom aanwezige papieren op de winkelruiten. Bij een herenkledingwinkel is te lezen dat de koopavond komt te vervallen, bij een juwelier wordt gevraagd om je te melden bij de balie zodat de klant één op één geholpen kan worden, bij een vakantiewinkel wordt er alleen nog telefonisch en via de mail gewerkt en bij een dameskledingwinkel kunnen mensen al helemaal niet meer naar binnen. Het VVV is gesloten, bij de restaurants kun je niet meer terecht en bij de kaaswinkel mag je maar met vier personen tegelijk in de zaak staan.

Een medewerkster van een kledingwinkel, die niet met naam en toenaam genoemd wil worden, kijkt het met argusogen aan. ,,Wij hebben ook de openingstijden aangepast. Het is namelijk een stuk rustiger. Dat snap ik wel. Daarom gaan we een uur later open en anderhalf uur eerder dicht. Corona leeft ontzettend. Voor de veiligheid zou ik het beter vinden als wij dicht zouden gaan – kleding kopen is niet echt noodzakelijk. Maar dat zou voor iedereen een fiasco zijn, financieel gezien."

Hilma Bruinsma van boekhandel Cursief aan de Kruisstraat zit nog niet op hete kolen, maar ook zij merkt dat er niet meer zoveel klanten naar haar zaak toe komen. ,,Het is zeker rustiger, dat merk je heel duidelijk. Toch komen sommigen wel heel bewust een boek kopen of kijken hoe het gaat. Zolang er geen verbod op sluiting komt, proberen we open te blijven. Zodat mensen er toch even op uit kunnen."

De Gorcumse Mariëtte van Hoorn vindt het prima dat de openingstijden van veel winkels aangepast zijn. ,,Dat moet ieder voor zich weten – iedereen doet wat hij of zij denkt dat goed is. En sommige mensen moeten ook wel, als bijvoorbeeld hun werknemers ziek zijn. Zelf ga ik even niet meer naar kledingwinkels. Wel ga ik extra knutselspullen halen voor mijn kinderen."
 

Briefje op een kledingwinkel.
Het is rustig op straat.
advertentie
advertentie