Burgemeester Van Rappard onthult een plaquette in het Piazza, 2 juni 1971.
Burgemeester Van Rappard onthult een plaquette in het Piazza, 2 juni 1971. Bron: archief Gorinchem, Aron de Vries

Vijftig jaar geleden: Het Piazza center

Winkels

[GORINCHEM] In 1971 kwam het winkelcentrum Varkensheul gereed dat toen werd omgedoopt in “Piazza Center”. De lokale krant vond het een “zwierige benaming met een internationaal tintje, een mengeling van Italiaans en Engels”.

door Aron de Vries

Daarnaast was er sprake van een Oosterse invloed “in de hippe vorm van de letters, die in een lichtbak op de buitenluifel van de passage komen te staan. De grillige letters, hoewel moeilijk leesbaar, vormen een vrolijk merk, dat de aandacht trekt en zich in het geheugen grift”, zie onderstaande afbeelding. Architect Ernest Groosman tekende voor het ontwerp.


Tekening van het Piazza in 1971 met lichtbak op de buitenluifel. Bron: archief Gorinchem, Aron de Vries

Op dinsdag 1 juni 1971 werden recepties gehouden van de in het centrum gevestigde ondernemingen, trad het Showkorps Gorcum op en vanaf 19:30 uur konden geïnteresseerden het nieuwe winkelcentrum komen bewonderen, ook al werd er die avond nog niet verkocht. De dag erna, woensdag 2 juni, werd om 10:00 uur het winkelcentrum officieel geopend door de legendarische burgemeester Van Rappard. Hierbij onthulde hij een plaquette, die nu nog steeds aanwezig is naast de lift bij het centrale plein die de naam gaf aan het winkelcentrum. Piazza is namelijk het Italiaanse woord voor plein.

GROEI VAN GORINCHEM Van Rappard beschouwde het Piazza als een symbool voor de groei van Gorinchem. Het nieuwe winkelcentrum was functioneel niet meer dan een wijkvoorzieningscentrum, zo benadrukte de burgemeester, omdat er veel weerstand was van ondernemers uit de historische binnenstad die concurrentie vreesde. Daardoor had de totstandkoming bijzonder lang geduurd. De burgemeester vond dat Gorinchem het winkelcentrum zelfs tien jaar te laat kreeg, maar was duidelijk trots op de moderne, professionele opzet.

In 1971 kende het winkelcentrum natuurlijk andere huurders en was het centrale plein voorzien van een fontein. Het winkelcentrum, inmiddels groter dan het oorspronkelijk ontwerp, heeft een omvang van ca. 11.500 m² en telt circa 40 huurders.

In 1971 kende het winkelcentrum natuurlijk andere huurders en was het centrale plein voorzien van een fontein
advertentie
advertentie