Landgoed de Fazant aan de Waaldijk  bij Dalem
Landgoed de Fazant aan de Waaldijk bij Dalem Google Streetview

Raad stemt in met tien tiny houses op landgoed de Fazant

27 september 2021 om 07:51 Wonen

GORINCHEM De gemeenteraad heeft ingestemd met het plaatsen van tien tiny houses op landgoed de Fazant aan de Waaldijk. Eerder ging de discussie over de instemming vooral over de mogelijke aantasting van de Werelderfgoedstatus van het naastgelegen Fort Vuren plus de bezwaren van een omwonende.

Tijdens de vergadering ging de raad vooral in op het advies van het Kwaliteitsteam Nieuwe Hollandse Waterlinie. Zij gaf een positief advies af, mits de visuele integriteit van het militaire stelsel niet wordt aangetast en de tien tiny houses geen negatief effect heeft op de landschappelijke waarden van het fort. Omdat de tiny houses in de boomgaard worden geplaatst, ziet het Kwaliteitsteam geen onoverkomelijke bezwaren. Wel wil het Kwalilteitsteam een nadere cultuurhistorische analyse, een samenhangend eindbeeld van de ontwikkeling van het landgoed, een beeldkwaliteitsplan en een juridische borging van de plaatsing van de tien tiny houses voor een periode van tien jaar. 

NOKHOOGTE Het advies van het Kwaliteitsteam kwam er overigens pas op aandringen van de raad. VVD raadslid Attie Mager liet weten geschrokken te zijn van het advies van het Kwaliteitsteam dat pas vier jaar na de eerste plannen van landgoed de Fazant op tafel kwam. ,,Het is een goed advies, maar wel erg laat”. De VVD stelde eerder schriftelijke vragen over mogelijke aantasting van de werelderfgoedstatus door de tiny houses. Ook CDA’er Lennert Onvlee was geschrokken van het advies van het Kwaliteitsteam. Eerder werd in de verklaring van geen bedenkingen tegen de vergunning de maximale nokhoogte bijgesteld van zes naar vijf meter. 

D66 raadslid Martijn Hassouna kwam met een amendement om de aanvullende eisen van het Kwaliteitsteam op te nemen in het raadsbesluit. De raad stemde unaniem in met het amendement. De verklaring van geen bezwaar voor het afgeven van de vergunning voor plaatsing van de tiny houses werd niet gesteund door VVD, Groen Links en Gorcum Actief.

advertentie
advertentie