Rein Kilian: ,,Wel zo handig als je nabestaanden alle informatie in een map bij elkaar kunnen vinden."
Rein Kilian: ,,Wel zo handig als je nabestaanden alle informatie in een map bij elkaar kunnen vinden." Jan Noorlandt

De nalatenschap écht goed regelen

29 maart 2024 om 15:21 Zakelijk

GORINCHEM Waar het begon met advies over fiscale zaken, overging in het assisteren bij financieringsvraagstukken en uitmondde in vragen over erfrecht - ‘een klant met een eigen zaak overleed’ – is Change Assistance inmiddels een allround advieskantoor. ,,We bieden begeleiding bij financiële, fiscale en juridische vraagstukken”, vertelt eigenaar Rein Killian.

Wie een afspraak met Killian maakt in zijn Gorinchemse kantoor aan de Haarstraat, kan daar het beste even de tijd voor vrijmaken. Net zoals Killian ruim tijd maakt voor zijn klanten. ,,Dat is belangrijk om de situatie goed te kunnen overzien. Zeker als je kijkt naar het stukje nalatenschapsbegeleiding, dan is dat voor veel mensen een emotioneel en uniek iets. Je bouwt een relatie op met je klanten. Om optimaal te kunnen begeleiden, wil ik die relatie ook opbouwen en mag het tijd kosten. Met name het Persoonlijk Levensdossier is in deze een mooi instrument.”

PERSOONLIJK LEVENSDOSSIER 

Het Persoonlijk Levensdossier waar Killian het over heeft, is een verzameling van persoonlijke informatie. De verschillende standaarddocumenten in het levensdossier dwingen de dossierhouder om na te denken over deelonderwerpen van de nalatenschap. Hoe is de familie opgebouwd? Welke bankrekeningen zijn er en welke verzekeringen zijn er afgesloten? 

BEWUSTWORDING 

,,Je hoeft natuurlijk niet elk onderdeel in te vullen, maar het maakt je wel bewust van alles wat er voor nabestaanden aan de orde kan komen. En ieder jaar kunnen we het dossier samen opfrissen, waardoor het altijd actueel blijft.” 

Wij zijn er om het geheel te overzien

Killian pakt een blanco voorbeeld uit de kast. Het dossier is opgebouwd uit verschillende tabbladen, met daarachter een ruimte voor losse papieren. ,,Hier kun je bijvoorbeeld alle contracten in kwijt. Wel zo handig als je nabestaanden alle informatie in een map bij elkaar kunnen vinden.”

LANDELIJKE DEKKING 

De Coöperatie Gaande-weg, een samenwerkingsverband van twintig nalatenschapscoaches waar ook Rein Killian bij aangesloten is, ontwikkelde het Persoonlijk Levensdossier. ,,Door samen te werken, houden we elkaar scherp, kunnen we de kwaliteit van de documenten garanderen én hebben we een landelijke dekking. Mocht een van ons uitvallen, dan is er altijd iemand met kennis van zaken die de nalatenschapsbegeleiding kan overnemen.”

JONGERE GENERATIE 

Killian hoopt vooral ook de jongere generatie er bewust van te maken dat het belangrijk is om na te denken over de nalatenschap. ,,En dan heb ik het niet alleen over de digitale nalatenschap waar het tegenwoordig vaak over gaat”, zegt hij met een knipoog. ,,Vaak denken mensen dat ze alles goed hebben geregeld. Er ligt iets bij de notaris, de boekhouder regelt de belastingen en ondertussen is voor het huis alles geregeld met de hypotheekverstrekker. Wat mensen zich niet realiseren, is dat de notaris naar de notariële kant kijkt, dat de boekhouder kijkt naar de fiscale aspecten en dat de hypotheekverstrekker aandacht heeft voor de financiële kant. Juist daarom zijn wij er: om het geheel te overzien. Want het geheel is meer dan de som der delen. Zo zorgen we dat binnen de kaders die de klant aangeeft, het geheel écht geregeld is voor als je er zelf niet meer bent.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Change Assistance.

advertentie
advertentie