Een goed afscheid is heel belangrijk.
Een goed afscheid is heel belangrijk. Privé

Afscheid nemen is steeds persoonlijker geworden

18 oktober 2020 om 08:31 Zakelijk

GORINCHEM De medewerkers van Uitvaartzorg De Groot in Gorinchem weten als geen ander hoe belangrijk het is om op een passende manier afscheid te nemen van een dierbare. Anno 2020 wordt dat afscheid steeds persoonlijker.

door Eline Lohman

Een passend afscheid wordt steeds belangrijker en daarom is het een goed idee om voor je overlijden vast wat zaken te regelen. Die wensen kunnen worden vastgelegd in een wilsbeschikking, die nabestaanden ontlast. Zaken als begraven of cremeren, een uitvaartverzekering, muziek, wel of geen toespraak, het budget en kistkeuze, kunnen worden vastgelegd in zo’n wilsbeschikking waarvoor Uitvaartzorg De Groot desgewenst kosteloos langskomt.

Juist in deze tijden van corona is het belangrijker dan ooit om je wensen te noteren, vertellen Hans de Kluijver, directeur van Uitvaartzorg De Groot en uitvaartleidster Marjan Honkoop. ,,Zodat je met de opgelegde beperkingen toch een mooie uitvaart kunt laten verzorgen. Het is goed te weten dat je de gelegenheid hebt om vooraf zaken vast te leggen.”
Een afscheid ziet er anno 2020 heel anders uit dan vroeger, volgens Hans en Marjan. Alleen al omdat je tegenwoordig familierouwkamers hebt. Dierbaren krijgen de sleutel van deze kamer en kunnen 24 uur per dag langsgaan bij de overledene en meenemen wie zij willen. ,,Daar kun je veel steun uit halen. Er is geen tijdsdruk, men bepaalt zelf de tijdsduur en de tijd voor het rouwbezoek. Dit helpt echt in het rouwproces.”

MOOIE WOORDEN Er is vandaag de dag ook veel meer ruimte voor een persoonlijke inbreng van wensen. ,,Vroeger durfden mensen tijdens een uitvaart niet zelf te spreken en lieten dit aan de uitvaartleider over. Dat kan natuurlijk, maar tegenwoordig is het afscheid veel persoonlijker en spreken mensen wel zelf mooie woorden uit over de overledene. Daarnaast worden er geregeld foto’s of video’s getoond. Die maken het ook heel persoonlijk, want die kunnen het verhaal van het leven van iemand vertellen. Wij begeleiden en adviseren mensen hierbij.”
Een goed afscheid is heel belangrijk, zeggen Hans en Marjan. ,,Daar moet je mee verder. Een passend afscheid helpt en steunt nabestaanden. Vroeger werd verdriet weggestopt, terwijl er nu juist over gepraat wordt, ook om herinneringen te koesteren.”

Deze tijd van corona vraagt om aanpassingen in het totaalproces. Door de uitvaartleiders, maar zeker ook door de nabestaanden. Zij mogen maar met een beperkt aantal bij elkaar zijn. Hans en Marjan: ,,Dat is heel vervelend, maar de diensten worden ook als heel intens ervaren. Juist doordat alleen de naaste betrokkenen aanwezig zijn en daardoor een intieme uitvaart ontstaat.”


LIVE-STREAM Voor wie niet aanwezig kan zijn, is er de mogelijkheid om met een persoonlijke code in te loggen op een live-stream. Door middel van opnames tijdens de plechtigheid worden deze live uitgezonden naar hen die niet aanwezig kunnen zijn. In het verlengde daarvan heeft Uitvaartzorg De Groot ook een online condoleanceregister, om een persoonlijke boodschap achter te laten aan nabestaanden. En tot slot is er binnenkort ook de mogelijkheid voor nabestaanden om online abonnementen, social media en bankrekeningen in één bewerking op te zeggen. Uitvaartzorg De Groot, een uitvaartbedrijf welke reeds al 40 jaar een begrip is in Gorinchem en omgeving, werkt met een vast team van meerdere uitvaartleiders en valt onder Funus Uitvaartzorg-groep. Hieronder vallen zeven vestigingen, niet alleen in Gorinchem maar ook in Groningen, Brummen, Leusden, Soest, Baarn, Zaltbommel en Geldermalsen/Buren. Er is ook nog een dependance in Woudrichem/Rotterdam (Uvam). Ook is er een dochterorganisatie, Cremaere in Almere, waar een eigen crematorium is gevestigd. Voor Gorinchem zijn er ook plannen voor de realisatie van een crematorium.


NIEUW CREMATORIUM Momenteel vindt er een bestemmingswijziging plaats; het is de bedoeling om over twee jaar een crematorium te openen aan De Haarweg, daar waar nu al het uitvaartcentrum zetelt. Het kantoor van Uitvaartzorg De Groot is te vinden in de Arkelstraat 128. Zie ook www.uitvaartzorgdegroot.nl.

De nieuwe website, waarbij ook aandacht is gegeven aan de nieuwe huisstijl, geeft de bezoeker een duidelijk beeld van de onderneming met al haar facetten en mogelijkheden. Meer weten? Bel naar 0183633500.

Het kantoor in de Arkelstraat.
De Grote Haar.
advertentie
advertentie