Kinderen wijzen naar de tien breinkrachten.
Kinderen wijzen naar de tien breinkrachten. KBS Mariëngaarde

Kind centraal op KBS Mariëngaarde

8 december 2020 om 13:43 Zakelijk

GORINCHEM Katholieke basisschool Mariëngaarde geeft kinderen ruimte om zich te ontwikkelen op hun eigen tempo. Het team van de school, gevestigd aan de Schepenenstraat in Gorinchem, vindt het heel belangrijk dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden die een kind heeft. ,,Hier benadrukken we niet wat een kind niet of minder goed kan, maar leggen we de nadruk op wat een kind wel kan. Succeservaringen zijn belangrijk voor kinderen in hun leerproces.”

door Mirjam de Swart

Aan het woord is Marcella Hopkoper, één van de leerkrachten in de onderbouw van de basisschool. Dat het kind centraal staat op Mariëngaarde komt onder andere naar voren in de kleine groepen die in de onderbouw worden gehanteerd. ,,We hebben nu drie groepen 1. Op deze manier kunnen we de klassen aan het begin van het school jaar relatief klein houden. Dat is fijn voor de kinderen die zo niet gelijk in een volle klas van start gaan, maar maakt ook dat de leerkracht aan het begin van het schooljaar meer tijd heeft om de kinderen te begeleiden.”

ONDERWIJSASSISTENTEN De leerkrachten worden in hun werk ondersteund door diverse onderwijsassistenten, vertelt Lydia Kampman, Intern Begeleider en leerkracht op De Mariëngaarde. ,,Deze onderwijsassistenten begeleiden bijvoorbeeld de kinderen die een taalachterstand hebben, kinderen die moeite hebben met bepaalde opdrachten, maar ook kinderen die juist meer uitdaging in hun schoolwerk nodig hebben. Ze zijn er voor herhaling én verrijking van de lesstof. Onderwijsassistenten werken met kleine groepjes zodat er optimaal aandacht gegeven kan worden aan de kinderen. De kinderen hebben hier veel profijt van.”

KORTE LIJNTJES Een andere kracht van de katholieke basisschool in het hart van de Gildenwijk zijn volgens Kampman de korte lijntjes met diverse disciplines. ,,Er loopt hier op school heel veel expertise rond. Er is een fysiotherapeut, een logopediste, een speltherapeut. Doordat we allemaal in hetzelfde gebouw gevestigd zijn, hebben we makkelijker en vaker contact met elkaar. Ik denk dat dat onze school krachtig maakt.”

BREINKRACHTEN Wat ook bijzonder is, is de leerlijn die aan het begin van dit schooljaar op Mariëngaarde is geïntroduceerd. Met behulp van de breinhelden Effie en Furon wordt er op de katholieke basisschool gewerkt aan de breinkrachten van de kinderen. Breinkrachten, ofwel de executieve functies, zijn zaken als luisteren, doorzetten, flexibel zijn en concentreren. ,,Met het breinheldenprogramma worden deze executieve functies van de kinderen spelenderwijs getraind. Daar beginnen we al mee in groep 1 en het loopt door tot en met groep 8. “

De breinhelden zijn op school geïntroduceerd nadat ouders in een tevredenheidsonderzoek aangaven dat ze vonden dat er te weinig aandacht was voor het leren leren, legt Kampman uit. ,,Door deze nieuwe leerlijn gaan we daar verandering in aan te brengen. De reacties zijn in ieder geval erg positief.”

a[ Voor meer informatie over KBS Mariëngaarde: www.mariengaarde.nl

advertentie
advertentie