Robertino Lotto met zijn in de prijzen gevallen limoncello.
Robertino Lotto met zijn in de prijzen gevallen limoncello. Eline Lohman

Limoncello LimonTino uit Gorinchem: ‘Je proeft de natuur’

19 juli 2021 om 17:05 Zakelijk

GORINCHEM Sardinia Products, gevestigd in Gorinchem, heeft met zijn LimonTino Limoncello onlangs meegedaan met de belangrijkste wine & spirits competitie (IWSC 2021) van de wereld in Londen. Met succes, want eigenaar Robertino Lotto kreeg een zilveren medaille.


door Eline Lohman


De IWSC is een internationale competitie op het gebied van wijnen en gedestilleerde dranken, waarbij de kwaliteit wordt beloond met een internationaal erkende prijs. In deze competitie is de LimonTino Limoncello van Gorcumer Robertino bekroond met een zilveren medaille, waarmee deze limoncello tot één van de beste van de wereld is verkozen, vertelt een trotse Robertino. ,,Het is de eerste keer dat ik meedeed aan deze competitie. Ik kreeg een mailtje dat ik gewonnen had en toen dacht ik dat het spam was. Maar het bleek echt waar te zijn, geweldig dat ik zilver heb gewonnen! Het is voor mij een erkenning dat we op de goede weg zijn. Het mooie van mijn limoncello is dat ik alleen natuurlijke producten gebruik. Ik doe alles handmatig; er komen geen machines aan te pas. Je proeft de natuur, er zit niets chemisch in.”

Citroenbomen

De moeder en andere familie van Robertino wonen in Italië, op Sardinië en hebben daar citroen- en sinaasappelbomen, waar Robertino als klein jongetje al tussen liep. Daar komt het fruit van Robertino’s producten vandaan. Want naast de prijswinnende limoncello maakt de Gorcumer ook nog de sinaasappellikeur AranTino en een likeur die een mix is van citroen en sinaasappel, onder de naam QuaranTino, bedacht toen de wereld in quarantaine ging vanwege corona. ,,Twintig jaar geleden was limoncello nog helemaal niet bekend in Nederland. Later is het bekender geworden, doordat mensen vaker naar Italië op vakantie gingen en het daar dronken. Ze begonnen het mee naar huis te nemen en toen is er in eigen land ook animo gekomen voor limoncello. Je krijgt er een ‘s zomers gevoel van, een vakantiegevoel. Het is heerlijk om limoncello te drinken na de maaltijd. Mijn opa en oma uit Italië dronken vroeger aan het eind van de week een glaasje, na een hele week hard werken. Maar nu drinken mensen het vaker en soms ook overdag.” Al meer dan twintig jaar maakt Robertino limoncello voor familie, vrienden en kennissen. Omdat de vraag toenam en zijn omgeving hem aanspoorde om het ‘gele goud’, zoals Robertino het noemt, te gaan verkopen, begon hij twee jaar geleden Sardinia Products. ,,Ik werkte fulltime, heb een gezin en veel vrijetijdsbestedingen, dus eerder kwam het er nooit van. Maar twee jaar geleden vond ik het tijd. Vanuit het niets ben ik mijn eigen bedrijf begonnen. Ik wist wat ik wilde: een goed product op de markt brengen. Dat lukt, want er is veel animo voor. Ik hoor van de slijterijen waar mijn limoncello te koop is dat mensen speciaal voor mijn product naar Gorinchem toe komen, dus het is ook nog eens een mooie impuls voor de stad.” 

De producten van Robertino zijn te koop via www.sardiniaproducts.nl en bij landelijke slijterijen, onder meer in en om Gorinchem. Ook wordt er geleverd aan diverse horecabedrijven in het land.

Deel dit artikel via:
advertentie