Besems UitvaartverzorgingKleine Haarsekade 122 te Gorinchem0183 567 585www.besemsuitvaart.nl
Besems UitvaartverzorgingKleine Haarsekade 122 te Gorinchem0183 567 585www.besemsuitvaart.nl Besems Uitvaartverzorging
De specialist

Teruggegeven aan de natuur: Besems Uitvaartverzorging over begraven in de natuur

9 maart 2022 om 14:06 Zakelijk

Nederland telt momenteel 34 natuurbegraafplaatsen over het hele land verspreid. Dat zegt uiteraard al genoeg over het feit dat het begraven in de natuur steeds populairder aan het worden is. Maar waarom trekken we massaal naar de bomen en grassen? Anne Besems van Besems Uitvaartverzorging kan er meer over vertellen.

,,Het grootste verschil tussen een algemene begraafplaats en een natuurbegraafplaats is de grafrust. Op een algemene begraafplaats in een dorp of stad wordt een graf na verloop van tijd meestal geruimd of weer tegen aanzienlijke kosten verlengd. Eeuwigdurende graven zijn vaak wel beschikbaar, maar aanzienlijk duurder. In de meeste gevallen is een graf op een natuurbegraafplaats eeuwigdurend. Men wordt teruggegeven aan de natuur en daarna ook met rust gelaten. De cirkel van het leven is daarmee rond. Ook dat is voor velen een reden om in de natuur begraven te worden.”

DUURZAAM ,,Een ander verschil is uiteraard het duurzame karakter van begraven worden in de natuur. De landschappen waar begraven wordt zijn al bestaande natuurgebieden. Er hoeft betrekkelijk weinig gedaan te worden aan infrastructuur en het bijhouden is van een heel andere orde. Wij hebben al meerdere begrafenissen op diverse natuurbegraafplaatsen mogen verzorgen. Recent waren we voor het eerst in Esbeek (achter Hilvarenbeek). De rust en sereniteit die je daar beleeft, is zo bijzonder dat je het eigenlijk niet eens in een geschreven stuk kunt duiden. Mijn vrouw Dinny en ik hebben recent besloten dat wijzelf, als onze tijd daar is, ook op een natuurbegraafplaats begraven wensen te worden. En dat terwijl ik altijd heel stellig was over onze eerste keuze. Zo zie je maar dat nieuwe mogelijkheden de reeds gemaakte keuzes bij kunnen stellen.”

EXCURSIE Besems Uitvaartverzorging is bezig met het realiseren van een buitenaula op eigen terrein. ,,Afscheid nemen in die ambiance sluit helemaal aan bij de keuze om op een natuurbegraafplaats begraven te worden. In april of mei van dit jaar zullen wij een bezoek aan een natuurbegraafplaats organiseren voor mensen die daarin geïnteresseerd zijn. Een excursie klinkt misschien vreemd in dit opzicht, maar het kan wel inzichten geven en een moment bieden om de knoop door te hakken. Daar ondersteunen we graag bij. Geïnteresseerden kunnen een email sturen naar info@besemsuitvaart.nl. Ook voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden rondom begraven en cremeren zijn we te benaderen.”

advertentie
advertentie