Frans Groeneveld bij het kantoor middenin het Gorcumse centrum.
Frans Groeneveld bij het kantoor middenin het Gorcumse centrum. Eline Lohman
Vakmannen in beeld

Frans Groeneveld: ‘Ik heb het mooiste vak ter wereld’

Zakelijk

GORINCHEM Groeneveld Makelaars in Gorinchem is een echt familiebedrijf, dat vandaag de dag gerund wordt door Frans Groeneveld (55). Aanvankelijk had hij niet de ambitie om het bedrijf over te nemen, maar hij is blij dat hij dit gedaan heeft, want de makelaarswereld is zijn thuis. Starters, doorstromers, mensen die naar een ouderenwoning verhuizen: Frans ziet ze allemaal voorbij komen. Iedereen met een eigen wens en smaak, merkt Frans tijdens de bezichtigingen. Die bezichtigingen vindt Frans het meest aantrekkelijke aspect aan zijn vak.


door Eline Lohman

‘Als het niet leuk is, dan stop ik’. Met die gedachte begon Frans in het bedrijf en algauw moest hij terugkomen op die gedachte. Want Groeneveld Makelaars leiden en meer nog: omgaan met kopende en verkopende mensen, dat bleek iets te zijn dat helemaal bij Frans past, zo werd al snel duidelijk toen Frans met de makelaarswereld in contact kwam.
 

FAMILIEBEDRIJF Enige ervaring had hij al met het familiebedrijf, dat in 1914 door zijn overgrootvader gestart is. Toen nog onder de naam Gorter. In 1937 kwam Frans’ opa in het bedrijf en werd de naam veranderd in Groeneveld Makelaars, zoals het bedrijf na al die jaren nog steeds heet. Later nam Frans’ vader Jan het bedrijf weer over van zijn vader. In 2003 was het de beurt aan Frans om aan het hoofd te staan van het familiebedrijf en daarmee kwam het in handen van alweer de vierde generatie.


OP PAD MET BROMMERTJE ,,Mijn opa ging vroeger met een brommertje op pad”, vertelt Frans in het centraal gelegen kantoor aan de Arkelstraat. ,,Ik weet nog goed dat ik vroeger als jongetje de telefoon opnam en dat ik dan op een kladblok gegevens moest noteren van mensen die interesse hadden in een woning. Wanneer mijn vader thuiskwam, belde hij dan terug. Ik had aanvankelijk niet het plan om in de makelaardij te gaan werken. Ik heb iets anders gestudeerd en woonde in Amsterdam tijdens mijn studie, maar later kwam ik weer terug naar mijn geboortestad Gorinchem. Ik ging in het bedrijf werken en merkte al snel dat dit het mooiste vak van de wereld is.”

VERTROUWENSPERSOON De mensen maken het zo leuk. ,,Je bent echt een vertrouwenspersoon. De huizenmarkt is gek en daarom bied ik transparantie. Iedereen is verschillend en dat is mooi om te zien. Het is een kwestie van veel aanvoelen en zaken zo goed mogelijk weergeven. Ik trek nog altijd een uur uit voor een bezichtiging. Ik wil ook altijd weten wie er komt kijken, waar ze wonen en wat ze zoeken. Belangrijk, maar de verkoper bepaalt nog altijd naar wie een woning gaat.”

BEZICHTIGINGEN Starters, doorstromers, mensen die naar een ouderenwoning verhuizen: Frans ziet ze allemaal voorbij komen. Iedereen met een eigen wens en smaak, merkt Frans tijdens de bezichtigingen. Die bezichtigingen vindt Frans het meest aantrekkelijke aspect aan zijn vak. 


ALTIJD EEN HUIS ECHT ZIEN ,,Elk huis heeft zijn eigen eigenschappen. Maar goed ook. En je moet het altijd zien in het echt – ik geloof niet dat een huis kopen alleen op plaatjes zien gaat. Mensen willen ook echt een woning zien en de sfeer proeven. Een huis heeft een gevoel en dat moet je ervaren. Het kan op papier allemaal kloppen, maar je moet het gevoel hebben dat je er wil wonen.”

VAN EEN GIDS TOT LED-SCHERM Er gaat tegenwoordig heel veel digitaal, maar de makelaarswereld zal naar de mening van Frans nooit helemaal digitaal worden in de toekomst, zo voorspelt hij. ,,Ik denk dat het kopen van een huis nooit helemaal digitaal zal gaan in de toekomst, want je wil als je interesse hebt in een woning er doorheen lopen. Maar het digitale aspect is wel toegenomen merk ik: vroeger had ik nog hele woninggidsen en nu zien mensen online woningen en op LED-schermen in onze etalage.”

advertentie