Tijdens het Alzheimer Cafe kunnen belangstellenden meer te weten komen over dementie.
Tijdens het Alzheimer Cafe kunnen belangstellenden meer te weten komen over dementie. Alzheimer Nederland

Dementie en de ‘Wet Zorg en Dwang’ in het Alzheimer Café Gorinchem

5 maart 2024 om 16:03 Zorg

GORINCHEM Het Alzheimer Café Gorinchem in gemeenschapshuis De Bogerd houdt 14 maart een bijeenkomst over de Wet Zorg en Dwang, zorg voor mensen met dementie. Esther Meppelink geeft uitleg over de wet. De inloop is vanaf 19.00 uur, de avond start om 19.30 uur. 

De Wet zorg en dwang (Wzd) gaat over onvrijwillige zorg bij mensen met dementie. Wanneer de dementie erger wordt, kan iemand minder goed beslissen welke zorg nodig is. De persoon met dementie kan zich gaan verzetten tegen deze zorg. We noemen dit dan ‘onvrijwillige zorg’. De Wet zorg en dwang (Wzd) zegt dat onvrijwillige zorg niet mag worden toegepast. Tenzij het écht niet anders kan. Dan dient er, zorgvuldig, een stappenplan te worden gevolgd. Wat betekent de Wzd voor iemand met dementie en de naasten? 

Te gast deze avond is Esther Meppelink. Esther is vertrouwenspersoon Wzd. Zij komt vertellen over de praktische toepassing van de wet en heeft praktijkvoorbeelden. Suzanne Visser is gastvrouw. Ook een casemanager dementie is aanwezig om op vragen in te gaan. Iedereen die te maken heeft met dementie is hartelijk welkom.  Er is een boekentafel, een pauze en ruim de gelegenheid tot het stellen van vragen. Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig.  

Voor meer informatie kun je  tijdens kantooruren bellen met ouderenadviseur Suzanne Visser van het Sociaal Team via 06 50747205 of mailen naar suzanne.visser@meevivenz.nl. Of kijk op Alzheimer Café Gorinchem Drechtsteden en Alblasserwaard | Alzheimer Nederland (alzheimer-nederland.nl)

advertentie
advertentie