Gorinchem wil wachtlijst op huishoudelijke zorg wegwerken
Gorinchem wil wachtlijst op huishoudelijke zorg wegwerken Pixabay

Gemeente kort op uren huishoudelijke hulp om wachtlijst weg te werken

8 oktober 2022 om 10:51 Zorg

GORINCHEM Om wachtlijsten voor huishoudelijke hulp weg te werken wil de gemeente Gorinchem de wekelijkse hulp van twee uur omzetten in drie uur per twee weken. Zo worden uren vrijgemaakt zodat meer mensen kunnen worden geholpen.

Het inkrimpen van het aantal uren geldt niet voor kwetsbare mensen die naast de basisindicatie van een ‘schoon en leefbaar huis’ ook een indicatie hebben voor wasverzorging en/of regie. Bij twijfel behouden mensen de twee uur hulp per week. De indicatie van een ‘schoon en leefbaar huis’ geldt voor zestig procent van de mensen die huishoudelijke hulp ontvangen via de gemeente. Begin september liet wethouder Eva Dansen weten dat vijftig mensen op de wachtlijst staan voor huishoudelijk hulp.

PERSOONSGEBONDEN BUDGET Naast inkrimping van het aantal uren worden ook de werktijden van huishoudelijke hulpen verruimd, zo kan deze tot 20.00 uur in de avond worden verleend èn op zaterdagmorgen. Zo kunnen bijvoorbeeld ook studenten worden ingezet als huishoudelijke hulp. Beide korte termijn maatregelen gaan in per 1 januari 2023. Verder wil de gemeente het gebruik van het persoonsgebonden budget stimuleren. Mogelijk kan dan via het eigen sociaal netwerk wel worden voorzien in hulp. Wel is het dan nodig om de PGB tarieven aan te passen, omdat dit aantrekkelijker te maken. De intentie is om de maatregelen per 1 januari 2023 in te laten gaan.

INKOMENSTOETS De gemeente broedt ook op langere termijn maatregelen. Sinds de invoering van het abonnementstarief van maximaal 19 euro per maand, wordt veel vaker een beroep gedaan aan de huishoudelijke ondersteuning, ook bij mensen die voorheen een eigen particuliere hulp hadden. Zorgadviseurs van de gemeente gaan straks bij menen vragen om weer gebruik te gaan maken van hun particuliere hulp als ze dat zelf kunnen betalen. De gemeente wil liefst een inkomenstoets invoeren. Gemeenten zoals Leusden en Altena doen dit al. Landelijk wordt gewerkt aan een wijziging in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

BRIEF Met het verruimen van de werktijden en het wijzigen van de wekelijkse inzet naar een tweewekelijkse inzet, waar mogelijk, verwacht de gemeente dat zowel de huidige als de nieuwe aanvragers voor huishoudelijke ondersteuning kunnen (blijven) ontvangen en niet (langdurig) op een wachtlijst komen. Deze week ontvangen alle zorgvragers met een basisindicatie “schoon en leefbaar huis” een brief met meer informatie over de maatregelen.

advertentie
advertentie