Heiltje Roos: ,,Ik vind het fijn dat ik het vertrouwen van families krijg."
Heiltje Roos: ,,Ik vind het fijn dat ik het vertrouwen van families krijg." Eline Lohman

Thuisinzet hospice: ‘De sfeer is altijd ongedwongen’

8 februari 2023 om 17:17 Zorg


door Eline Lohman

Wanneer iemand niet meer beter wordt, dan kan de zorg van mantelzorgers erg zwaar worden. Een vrijwilliger van het Hospice Gorinchem kan dan één of twee keer per week drie tot vier uur per dag langskomen. De thuisondersteuning van het Hospice Gorinchem is er voor iedereen die in Gorinchem, Alblasserwaard, Molenlanden, Altena of omgeving woont.

GORINCHEM Met veel passie is Heiltje Roos (76) vrijwilliger bij de zogenoemde thuisinzet van het Hospice Gorinchem en in het hospice zelf. De vrijwilligster biedt samen met een groep toegewijde vrijwilligers thuisondersteuning aan mensen die uitbehandeld zijn.

Heiltje is nu acht jaar vrijwilliger bij de thuisinzet. Toen zij met pensioen ging, wilde ze ‘iets omhanden hebben’. ,,Ik ben een echt mensen-mens en ben het gewend om voor anderen te zorgen. Ik werkte in de uitvaartbranche en nu zit ik aan de andere kant.” 

TRAINING

Net als alle andere vrijwilligers die bij de thuisinzet actief zijn, begon Heiltje met een training. Zij liep stage in het hospice en na een jaar werd ze ingezet bij de thuisondersteuning, die overigens helemaal gratis is. ,,Ik lever zorg aan het bed. Ik bied een luisterend oor en verricht hand- en spandiensten in en om het huis. De mantelzorgers gaan even weg of gaan op bed liggen, het is maar net wat zij zelf willen. Door de thuisinzet kunnen ze even wat anders doen, zodat ze weer opgeladen zijn.”

,,De sfeer is altijd heel ongedwongen. Ik vind het fijn dat ik het vertrouwen van families krijg. Daardoor geeft dit vrijwilligerswerk me heel veel voldoening. Het bijzondere van de thuisinzet vind ik dat ik één op één met mensen zit en dat maakt het heel persoonlijk. Ik kom als vreemde in huis en als je het treft, dan ga je bijna als familie weer weg. Ik heb eens een gast gehad die op het allerlaatste moment ook van mij afscheid wilde nemen. Dat is toch wel heel speciaal. Door de coronaperiode zijn er wat minder aanvragen voor thuisinzet; hopelijk komt het weer op gang. Want met name oudere mensen willen toch thuis overlijden. Dan is het een mooi idee om thuisinzet via het Hospice Gorinchem te regelen.” 

Aanmelden kan via 0183-406040 of info@hospice-gorinchem.nl.

advertentie
advertentie