Afbeelding
©RVD - Gemmy Woud-Binnendijk

Werkbezoek koning Willem-Alexander aan Gorinchem

6 juni 2023 om 16:20 Zorg

GORINCHEM Koning Willem-Alexander brengt vrijdagmiddag 23 juni een werkbezoek aan Rivas Zorggroep in GorinchemHet bezoek staat in het teken van passende zorg, om de zorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden. Koning Willem-Alexander maakt tijdens een rondleiding in het Beatrixziekenhuis, verpleeghuis Het Gasthuis en Zorgcentrale Gorinchem kennis met drie initiatieven waarmee Rivas haar zorg toekomstbestendig maakt.


,,We hebben de Koning uitgenodigd omdat we graag willen laten zien hoe hard we bij Rivas werken aan het toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief goed houden van de zorg. Voor allinwoners van onze regio”, vertelt Mariëlle Bartholomeus, lid van de Raad van Bestuur van Rivas Zorggroep. ,,Ik ben trots dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al heeft aangegeven dat wij daarin een voorbeeldrol vervullen. Nu krijgen medewerkers de kans om hun inzet en mooie initiatieven ook aan de Koning tonen. Dat is natuurlijk fantastisch. We kijken ontzettend uit naar zijn komst.”

OVER HET WERKBEZOEK

Koning Willem-Alexander bezoekt allereerst het toekomstige spoedplein in het Beatrixziekenhuis, waar de huisartsenpost (HAP) en de spoedeisende hulp (SEH) samenkomen. Een SEH-arts en huisarts vertellen over hoe de HAP en SEH nog intensiever gaan samenwerken, zodat patiënten zo snel mogelijk de juiste zorg op de juiste plek krijgen. Daarna wordt in verpleeghuis Het Gasthuis gesproken over het belang van informele zorg, waarbij zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers samen als één team werken. De koning gaat daarover in gesprek met een verpleegkundigeeen cliënt en haar mantelzorger. Vervolgens bezoekt koning Willem-Alexander de Zorgcentrale Gorinchem waar medewerkers vertellen over het belang van de centrale organisatie van zorg en de coördinatie van zorg in de regio. De koning neemt daar deel aan een digitaal zorgmoment met een cliënt in de wijkverpleging.

Tot slot spreken verschillende betrokkenen over wat nodig is om in de toekomst betaalbare, goede zorg te kunnen bieden. Ook wordt gesproken over de knelpunten waar zorgorganisaties tegenaan lopen bij het toekomstbestendig maken van de zorg. 

,,We hebben te maken met toenemende vergrijzing, een oplopend personeelstekort en stijgende zorgkosten. Als Rivas proberen we hierop in te spelen, maar we lopen tegen allerlei grenzen en beperkingen aan. We willen een beweging naar samenwerking in plaats van marktwerking op gang te brengen. En de urgentie benadrukken om nú met elkaar aan de slag te gaan. Want het zorgstelsel in Nederland blijkt nog helemaal niet goed ingericht voor de toekomst en ook in de samenleving is een omslag nodig. De toekomst van de zorg is niet alleen een probleem van de zorgsector, maar van ons allemaal”, legt Mariëlle uit. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie