Vrienden Hospice Gorinchem Kees van Willigen en Lieneke de Stigter
Vrienden Hospice Gorinchem Kees van Willigen en Lieneke de Stigter Hannie Visser-Kieboom

Benefietavond ‘Geef om het Leven’ in theater Peeriscoop voor Hospice Gorinchem

16 september 2023 om 09:11 Zorg

GORINCHEM Liefde, zorg, comfort. Warme woorden die steeds opnieuw klinken in het gesprek over de Vrienden van Hospice Gorinchem met de bestuursleden Lieneke de Stigter en Kees van Willigen. Woorden ook die passen bij vrienden, vriendschap en thuis voelen. Met de benefietavond ‘Geef om het leven’ op 29 september timmeren de Vrienden van Hospice Gorinchem actief aan de weg op zoek naar nieuwe vrienden. 

Het Hospice in Gorinchem opende in 2000 haar deuren, in 2012 werd de stichting Vrienden Hospice Gorinchem opgericht met als doel fondsen te werven voor de exploitatie, die draait op giften, eigen bijdragen en deels op overheidsgeld. Begin dit jaar maakte de stichting een herstart met een nieuw bestuur en nieuwe plannen voor de toekomst. ,,Het Hospice is een prachtige plek, waar je liefst niet terecht wilt komen, het is niet echt een sexy onderwerp”, zo vertelt Lieneke, haar eigen moeder was eerder vijf jaar vrijwilliger bij het Hospice. Vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid zei Lieneke ja toen ze werd benaderd om toe te treden tot het bestuur als voorzitter. 

LOSLATEN

Met de herstart willen de Vrienden vooral werk maken van een meer structurele afdracht aan het Hospice. ,,Mijn persoonlijke drijfveer om me in te zetten is de intensieve periode in 2009, toen een goede vriendin overleed in het Hospice. Door die persoonlijke ervaring voel je ook hoe krachtig een plek als het Hospice is. Het is een prachtige voorziening met goede, comfortabele zorg, op een mooie plek met een mooie tuin. Soms is het te moeilijk om thuis te sterven en is het leven loslaten makkelijker in een Hospice”, zo laat Kees van Willigen weten. ,,Als ik vertel over het Hospice blijkt dat veel mensen in Gorinchem het niet kennen. Terwijl het een plek is in de binnenstad waar toch duizenden mensen dagelijks langskomen.” Lieneke de Stigter noemt de plek van het Hospice in de binnenstad in het hart van de samenleving.

Ook willen we dat het Hospice een voorziening is voor iedereen, ongeacht je portemonnee. Als de eigen bijdrage niet lukt, kunnen de Vrienden soms inspringen

LEGAAT

Om als Hospice ook in de toekomst een thuis te zijn voor mensen die afscheid moeten nemen van het leven, gaat de Stichting Vrienden mu actief op zoek naar nieuwe vrienden. Om een meer structurele bijdrage te leveren aan de exploitatie van het Hospice is een nieuw bestuur gevormd met Rolanda van Seumeren, Charlotte Sterk, Fred Delfgaauw, Henk Fennema en Lieneke en Kees. Mensen die in het Hospice hun laatste levensdagen doorbrengen, nemen de voorziening vaak op in hun testament. Maar dat blijft bij een incidentele schenking, terwijl het geen constante stroom van giften oplevert. Ook ontwikkelingen in de zorg kunnen gevolgen hebben voor de bijdrage vanuit de overheid. ‘Verder wordt een bijdrage gevraagd aan de tijdelijke bewoners van het Hospice. We werken bijna uitsluitend met vrijwilligers, maar als de keuken moet worden vervangen is toch geld nodig. Ook willen we dat het Hospice een voorziening is voor iedereen, ongeacht je portemonnee. Als de eigen bijdrage niet lukt, kunnen de Vrienden soms inspringen”, aldus Van Willigen, die stelt dat voor Gorinchem een basisvoorziening als het Hospice niet mag ontbreken. Dat geldt ook voor Lieneke de Stiger. ,,Je mag echt hopen dat je daar terecht kunt komen, voor veel mensen is de tijd in het Hospice een mooie tijd,  het is een fijne plek waar liefde, zorg en comfort voorop staan in de laatste levensfase.”

BROOS

Speciaal voor de uitnodiging voor de Benefietavond ‘Geef om het leven’ schreef stadsdichter Martin Rensen een mooi gedicht. ,,Ik wil om het leven geven/ ook al ben ik een beetje bang/ ik heb hier vrienden voor het leven/ maar niemand weet precies voor hoe lang Voor de Vrienden was het nog lastig een programma voor de Benefietavond bedenken, juist om te voorkomen dat het een zware avond wordt vanwege het beladen onderwerp. ,,Je wilt geld ophalen en vrienden werven, maar je wilt mensen ook een mooie avond laten beleven, een thema als de dood wat lichtheid te geven. Verder is de avond ook bedoeld om het Hospice meer bekendheid te geven, we hopen echt op een olievlek werking.” De benefietavond is op 29 september in theater Peeriscoop. Voor de avond zijn al veel mensen uitgenodigd, in Peeriscoop is plaats voor honderd mensen.  Tijdens de Benefietavond ‘Geef om het leven’ is de ontroerende voorstelling Broos te zien van Fred Delfgaauw met verhalen van mensen in hun laatste levensfase. Na de voorstelling is alle tijd voor goede gesprekken, waarin de Vrienden vooral hopen op duurzame relaties met nieuwe vrienden. 

Wie de Benefietavond bij wil wonen kan mailen naar vrienden@hospice-gorinchem.nl

Vrijwilligers in de huiskamer van het Hospice
Het Hospice op Haarstraat 29 in de binnenstad
Links kookvrijwilliger Marion Schouten met directeur Majolijn Mutters van het Hospice
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie