Menno Mollema van Wu Wei Wing Chun. (Foto: Privé)
Menno Mollema van Wu Wei Wing Chun. (Foto: Privé) Privé

‘Hopelijk zo snel mogelijk weer de zaal in’

12 mei 2020 om 10:40 Corona Dossier coronavirus

GORINCHEM Sportscholen mogen pas 1 september weer open en dat zorgt voor veel onvrede en onbegrip bij sportschooleigenaren. Zij zoeken noodgedwongen naar creatieve oplossingen om mensen toch te kunnen laten sporten, zoals buiten les geven. 

door Eline Lohman 

Menno Mollema heeft een sportschool in de Pompstraat in Gorinchem, Wu Wei Wing Chun. Normaal gesproken geeft hij lessen Chinese gevechtskunst, maar nu al een tijdje niet. Tot grote ontevredenheid van Menno. ,,Ik ben er niet blij mee dat sportscholen pas weer op 1 september open mogen. Sinds de sluiting heb ik elke week video's gemaakt, zowel voor de kinderen als voor volwassenen voor op ons YouTube kanaal. Vanaf donderdag 14 mei gaan we buiten trainen, zowel met de kinderen als met de volwassenen. Dat blijft wel behelpen, anderhalve meter afstand houden, want het is een contactsport. Daarom gaan we loopoefeningen doen en een vorm van training waarbij je zonder partner sport maar juist klassikaal. Ik hoop zo snel mogelijk weer de zaal in te kunnen. Bizar - op zaterdag staan mensen rijen dik in de supermarkt en in de bouwmarkt en wij mogen niet op anderhalve meter van elkaar af de zaal in…” 

Ook Anneke van Wijk mag geen sportlessen Tacoyo – body- en mind groepsles – geven, wat zij eerder wel deed in Gorinchem. ,,Ik ben niet blij met het besluit! Ik snap het ook niet, want ik ben geen sportschool. Maar ik behoor wel tot deze groep. Nu denk ik persoonlijk dat die datum wel naar voren geschoven gaat worden. Sportscholen komen massaal in opstand en als zwembaden binnen wel open mogen en restaurants en bioscopen straks ook....Waarom wij dan niet? Ook in het kader van gezondheid zijn wij erg belangrijk. Maar goed, bij de pakken neer gaan zitten, zit niet in mijn aard. Mogelijk ga ik buiten les geven. Intussen geef ik online lessen.” 

Willem Bakker heeft wel een ‘echte’ sportschool, fitnesscentrum Fit4u aan de Buiten de Waterpoort. ,,Dat we met onze contactsporten zoals boksen en kickboksen nog niet mogen starten, snap ik wel. Maar dat we nog niet met fitness mogen starten, is voor ons niet te begrijpen en zeker als je ziet welke beroepssectoren wel open mogen. We maken ons fitnesscentrum anderhalve meter proof met afstand en schotten tussen de toestellen, minder mensen tegelijk sporten, langere openingstijden en voorlopig is dat nog voor niets. Wel zijn we gestart - vorige week met de jeugd en deze week ook voor de ouderen - met lessen buiten op ons terras zodat we onze sporters weer wat aan kunnen bieden. We hopen maar dat er nog iets verandert en dat we wat eerder weer mogen starten.” 

Dat laatste is ook de hoop van Sylvia van Driel van Curves Gorinchem aan het Kazerneplein. ,,Ik geloof nog steeds dat we eerder open mogen - het is te gek dat er een datum genoemd is. Dit had naar mijn mening nooit gemogen. We hebben al buiten activiteiten gepland staan en werken met een agenda waar leden zich op kunnen inschrijven. Curves is corona proof!”

Anneke van Wijk, die lessen Tacoyo in Gorinchem geeft. (Foto: Privé)
advertentie
advertentie