Landmark de brug

4 september 2019 om 11:20 - Vanaf de Wal

Nu de regionala's aan de macht zijn in onze van festivala bruisende provinciestad, tollen ook de zeloten van de gevestigde partijen weer rond het volk met zaken van bedenkelijk belang, waarvan zij menen, dat zij ons enorm bezighouden. Zo stelde de jonge plaatselijke liberaal Niels onlangs kritische vragen over de voorgenomen verplaatsing van de Bloedbank, zo hees CDA-wethouder Joost zich in - voor de tijd van het jaar veel te warm - donkerblauw kostuum met stropdas om de in chique winkelpand gevestigde fietsenstalling te openen én de 1000-ste bezoeker na een lange maand onder bloemen te bedelven - hoe lang heeft hij daar gezeten om op het moment suprème ter plaatse te zijn? - en zo bindt het plaatselijke CDA nu de strijd aan met Rijkswaterstaat over het uiterlijk van de nieuw te bouwen Merwedebruggen.

Niet dat de plaatselijke politiek iets te zeggen heeft over de uitdossing van bruggen, wegen en andere Rijkszaken, maar dat speelt vandaag de dag geen rol, gezien het volk behaagd moet worden. Je zou zeggen, waarom bekommert de partij zich niet wat meer om de staat van de straatjes en stoepen in Bovenstad, maar die springen natuurlijk veel minder in het volksoog dan de bruggen, waar we met z'n allen vanaf het strandje zo graag naar kijken.

Naar verluidt is Rijkswaterstaat van plan de bruggen sober en doelmatig in te richten. Persoonlijk vind ik dat daar best iets voor te zeggen is. Hoe minder toeters en bellen, hoe minder kans op betonrot en staalmoeheid, zeg maar. Bovendien wordt de automobilist maar afgeleid als je de brug met overbodige parafernalia versiert, met files en ander ongemak tot gevolg.

Het CDA echter is als de dood, dat de schitterende bogen verdwijnen, die 'de huidige brug zulk een unieke uitstraling geven die bij Gorinchem past en de stad op de kaart zet'. Een landmark noemt men de brug, vergelijkbaar met de Erasmusbrug in Rotterdam, de Eiffeltoren, de Dom. Nou respecteer ik dat CDA-ers van huis uit gek zijn op het versieren van gebouwen en monumenten, maar in dit geval ontwaar ik lariekoek. Mijn hart is nooit sneller gaan kloppen bij het naderen van de Merwedebrug, naar een ontwerp waarvan er minstens twaalf in een dozijn passen, zozeer is het landschap ervan vergeven en ik denk dat de brug door de jaren heen veeleer de file in het algemeen dan de stad Gorinchem in het bijzonder op de kaart heeft gezet. De vergelijking met de Erasmusbrug doet bijna pijnlijk aan. De Erasmusbrug verbindt de twee delen van een wereldstad, die architectonisch aan de weg timmert, terwijl Gorinchem al collectief in de darmkramp schiet bij de bouw van een modern ogend hotel buiten een Waterpoort, die al heel lang in Amsterdam staat. Derhalve pleit ik hartstochtelijk voor het langdurig behoud van onze Korenbrug, die immers de beide delen van onze stad verbindt. Is dat misschien een idee voor de jongens en meisjes van het CDA? Dat ze onze Korenbrug mogen versieren? Met tekeningen en kralen. En wellicht wat gezellige lampjes en ballen in december?

Jos Huibers, jos.huib@icloud.com

advertentie
advertentie