Fertiliteitsarts Grada van den Dool van kinderwenscentrum Nij Linge.
Fertiliteitsarts Grada van den Dool van kinderwenscentrum Nij Linge. JAN NOORLANDT

Hulp bij een onvervulde kinderwens: ‘Wij kunnen de natuur een handje helpen’

22 mei 2022 om 15:13 Advertorial_1

GORINCHEM Wanneer zwanger worden niet lukt en je aanklopt bij de huisarts kun je doorverwezen worden naar een ziekenhuis of kliniek voor nader onderzoek en behandeling. Want wat is de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en wat kan er aan gedaan worden? 

door Eline Lohman

Wie een onvervulde kinderwens heeft en terecht komt in een ziekenhuis of zelfstandige kliniek, krijgt als eerste te maken met een oriënterend fertiliteitsonderzoek. Er wordt gestart met de anamnese: een vragenlijst waarbij de arts kijkt naar zaken als de leefstijl en cyclus van een vrouw en of ze eerder zwangerschappen of operaties heeft gehad. Ook wordt in kaart gebracht of er elders al fertiliteitsonderzoeken zijn geweest.

OVULATIE INDUCTIE Wat er daarna gebeurt is afhankelijk van allerlei factoren, vertelt fertiliteitsarts Grada van den Dool van kinderwenscentrum Nij Linge in Gorinchem. ,,Soms kunnen mensen er zelf verder mee, ze zijn blij dat alle onderzoeken goed zijn en hebben vertrouwen in de toekomst zonder behandeling. Als er bijvoorbeeld geen eisprong is, dan kan er medicatie worden gegeven om deze op gang te brengen. Dit op gang brengen van de eisprong heet ovulatie inductie. Dit kunnen we inzetten wanneer een vrouw een half jaar geen cyclus heeft  gehad of wanneer de cyclus heel onregelmatig is. Wanneer een stel al wat langer bezig is met zwanger worden en het lukt niet, dan doen we een onderzoek naar de vraag waarom het niet lukt. Dan kunnen we de natuur een handje helpen met inseminatie. Dit wordt vaak gedaan met het eigen sperma of met donorzaadcellen.”

IVF OF ICSI Behandelingen waarbij bevruchting in het laboratorium gaat plaatsvinden, zijn IVF of ICSI. Hierbij kan ook medicatie verkregen worden om de eicellen te laten  groeien. Er wordt een punctie gedaan waarna een embryo teruggeplaatst wordt. Bij dit alles komt uiteraard een fysieke, maar zeker ook een mentale belasting kijken. Grada: ,,Dat aspect van de behandelingen en de zorg is altijd pittig. De behandelingen moeten vaak tussendoor gedaan worden, terwijl het werk van mensen gewoon doorgaat. En vertel je wel of niet op je werk dat je een kinderwensonderzoek en –behandeling krijgt? Vertellen aan een vreemde dat zwanger worden niet lukt, is een aardige drempel. Zelf adviseer ik vaak om het met één leidinggevende te bespreken. Dit zijn allemaal extra zorgen waar iemand in het proces tegenaan loopt.”

STURING EN BEGELEIDING Dat kan ook gelden voor de familiesfeer, benadrukt Grada. ,,Je hebt te maken met veel meningen en goedbedoelde adviezen. Psychisch komt er veel op je af. Mensen zijn vaak al een tijd bezig met zwanger worden en wanneer je bijvoorbeeld een jaar bezig bent, dan heb je al twaalf keer ‘nee’ voor je kiezen gekregen. Dan moet je je mentaal steeds weer opladen en dat vreet energie. Daar komt nog bij dat vrouwen die zwanger willen worden vaak in de omgeving zien dat het wel lukt bij een ander. Wij helpen mensen graag met hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan.”

Dit artikel wordt aangeboden door: kinderwenscentrum Nij Linge 

advertentie
advertentie