Taptoe Gorinchem op de Groenmarkt
Taptoe Gorinchem op de Groenmarkt Regionaal Archief Gorinchem

Van reveille tot Taptoe Gorinchem

22 augustus 2018 om 15:55 lokaal

GORINCHEM Grote festivals met internationale muziekkorpsen kennen we in Nederland als Taptoe Delft en Taptoe Breda. Maar ook Gorinchem had in de jaren zeventig van de vorige eeuw jaarlijks een dergelijk muziekevenement.


door Jos Walraven

Voor de eerste keer wordt een dergelijk festival in Gorinchem gehouden in juli 1972 op de Groenmarkt. Om plaats te kunnen maken moet de Botermarkt, toen nog in gebruik als rijwielstalling, worden afgebroken. Voor het festival is niet alleen ruimte nodig voor de deelnemende marchingbands, maar ook voor tribunes die plaats bieden aan 3000 toeschouwers. Behalve vijf show- and marchingbands uit Nederland, waaronder 'Jong Gorkum' en het Chr. Showkorps Gorkum, treden een Canadese band en een achttal korpsen uit de Verenigde Staten op. De Gorcumse bevolking wordt middels advertenties in de plaatselijke kranten gevraagd tegen een geringe vergoeding onderdak te bieden aan een of twee van deze buitenlandse muzikanten. Het eerste festival, een initiatief vanuit de gelederen van het Chr. Showkorps, is een zodanig succes dat besloten wordt er een vervolg aan te geven. Daartoe wordt de Stichting Internationaal Muziekfestival opgericht. Jaarlijks draagt de gemeente Gorinchem bij in de kosten.

Vanaf midden jaren zestig van de vorige eeuw neemt de Amerikaanse militaire inmenging, met name in Vietnam, een steeds grotere omvang aan. Daarmee steken, ook in West-Europa, felle protesten de kop op. Het optreden van met name Amerikaanse militaire bands wordt gezien als, in de ogen van de tegenstanders, een soort verheerlijking van het oorlog voeren in Zuid-Oost-Azië.

Ook in Gorinchem ontstaat verzet tegen de deelname van met name militaire en Amerikaanse bands. In 1974 spreekt het gemeentebestuur hierover zijn bezorgdheid uit. Ook in de Culturele Raad ontstaan bedenkingen. In 1975 geven de Amerikanen de strijd op waarna in 1976 het festival voor de vijfde keer wordt gehouden zonder Amerikaanse legerbands, maar met burgerorkesten uit Nederland en het Belgische Neerpelt. Dit blijkt het laatste festival te zijn. Het gemeentebestuur verleent niet langer subsidie en het evenement is financieel niet meer rond te krijgen. Na het eerste reveille in 1972 is het vier jaar later definitief taptoe. Het Regionaal Archief Gorinchem heeft nog een aantal foto's van de optredens, verslagen uit plaatselijke kranten en een aantal dossiers over het festival.

advertentie
advertentie