Commentaar: Zomerfeest in Gorinchem

27 augustus 2018 om 15:12 lokaal

Zomerfeest in Gorinchem. Als je Facebook moet geloven zou je als ouder wel gek zijn als je daar je kind nog naar toe stuurt. Eenmaal in de stad begeeft je kind zich, aldus de gemiddelde facebooker, in een waar oorlogsgebied. Toch ging mijn 18-jarige dochter, net als voorgaande jaren, naar het Zomerfeest. En ik vond het prima.

Tuurlijk, toen ik 's avonds op de bank zat en op Facebook vernam dat de sfeer grimmig was, dat politie te paard dwars door de mensenmassa denderde, dat er mensen onder de voet werden gelopen en dat onschuldige kinderen door de politie werden geslagen, stuurde ik wel een appje naar mijn dochter: ,,Is het nog gezellig? Begrijp dat het heel druk is. Doe je voorzichtig? Zie je graag weer heel thuis."

De volgende ochtend houd ik rekening met schokkende verhalen van dochterlief. Over enge politiemannen, platgedrukte vriendinnen en gruwelijke vechtpartijen. Niets van dat alles. ,,Het was gezellig," luidt de beknopte samenvatting van mijn dochter.

Of ze nog iets had gemerkt van al die enge verhalen die ik op Facebook had gelezen? ,,Nou ja, als je blijft duwen en trekken omdat je het plein op wil, maar dat dat niet gaat en als de politie dan drie keer vraagt of je weg wil gaan en je doet dat niet, vind ik het niet gek dat de politie andere middelen gebruikt," was haar nuchtere opmerking. ,,Dat soort mensen verpesten het gewoon. Daar kan de politie en het Zomerfeest weinig aan doen," aldus mijn nuchtere 18-jarige.

Gasten kunnen een feest maken of breken. Maar wat doe je daar aan als organisatie? Thuis nodig je ome Jan niet meer uit als hij weer zo ontzettend vervelend is geweest na een biertje teveel. Maar kun je dat bij een Zomerfeest ook doen? Kun je eisen dat alleen de echte Gorcumers nog maar welkom zijn? Kun je geld gaan vragen voor een feest dat al jaren gratis is? En wat betreft de aantallen. Wie klein woont nodigt geen 100 mensen uit in zijn achtertuin. Moet het zomerfeest dan toch weg uit de vesting. Naar een plek waar wel ruimte is voor mensenmassa's en waar de inwoners van de stad er geen last van hebben? Het is en blijft een lastig vraagstuk. Een dilemma waar de organisatie, lijkt mij, flink mee in haar maag zit.

Voor mijn gevoel hoort het Zomerfeest gewoon thuis in de binnenstad. Ik zie het liefst dat mijn kinderen, net als ik vroeger, een leuke week hebben in hun eigen stadje. Dat het te druk wordt is een feit. Dat er een oplossing gevonden moet worden, lijkt mij ook duidelijk. Maar laten we ons niet te veel ophitsen door de hysterie die op Facebook vaak de scepter zwaait? Ik weet namelijk zeker dat een heleboel mensen, net als mijn dochter, wèl een hele leuke week hebben gehad. En het lijkt mij ook duidelijk dat de organisatie er elk jaar alles aan doet om er een leuk feest van te maken. Voor iedereen.

Mirjam de Swart

Redacteur De Stad Gorinchem

advertentie
advertentie