Marijke Bongers bij haar interactieve installatie
Marijke Bongers bij haar interactieve installatie Tim Hartman

Bongers leert van haar kunstwerk

29 augustus 2018 om 07:39 lokaal

GORINCHEM Naast 'Voor de draad ermee!' stonden ook de interactieve installaties van Marijke Bongers de afgelopen maanden centraal in het Gorcums Museum en de bibliotheek. De imposante installaties zijn nog tot en met zondag 2 september te zien.

Maandenlang hielpen mensen zelf mee aan interactieve kunstwerken in het Gorcums Museum en de bibliotheek. Bongers stelde met haar installatie verschillende vragen waarbij mensen een draad konden spannen tussen antwoorden die op de labels stonden. ,,Ik heb veel leuke en verrassende reacties gehad", is Bongers blij met het eindresultaat. ,,Sommigen houden niet van labels en wijken van de gebaande paden af. Er zijn ook labels toegevoegd."

Bongers leerde veel van de installaties: ,,Rob Kreszner zei dat het kunstwerk ook een soort vragenlijst is die kan aantonen welke mensen er in het museum komen. Maar dat was het juist niet. Leerlingen hadden vaak geen tijd om mee te doen aan de installatie en mannen hebben er minder behoefte aan. Er ontstaat dus een vertekenend beeld. Onderzoeken en de resultaten zijn discutabel. Ik mocht namelijk voor de toegankelijkheid ook aanpassingen doen, als bijvoorbeeld draden voor de deuren werden gespannen. Je kunt als 'onderzoeker' dingen aanpassen als jou dat beter uitkomt."

Een andere les: ,,Er was een vrouw die buiten de lijntjes wilde, maar ze hield zich in. Maar omdat ik er was en zei: 'wat houdt je tegen?', deed ze het toch. Als ik er niet was, had ze het niet gedaan. We laten onze creativiteit tegenhouden. Wat is er mis mee om buiten de lijntjes te gaan?"

Het kunstwerk wordt na zondag afgebroken. De wol wordt gerecycled, de platen gaan naar de gemeentewerkplaats. Bongers is inmiddels geïnspireerd. ,,Misschien leuk om hetzelfde te doen op andere plaatsen in de stad."

Bongers is zondag heel de dag aanwezig in het Gorcums Museum en houdt om 14.00 uur een lezing. Aanmelden is mogelijk via info@marijkebongers.nl.

advertentie
advertentie