Voorlopig laatste keer Europees topgolf in Spijk

14 september 2018 om 17:38 Sport/sport

SPIJK De KLM Open die dit jaar voor de derde keer op golfbaan The Dutch in Spijk wordt gehouden, vindt plaats onder schitterende weersomstandigheden. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen er met name de eerste dag veel regen viel.

door Louis van Oort

Toch was het dit jaar iets minder druk dan in de eerste twee edities. Dat had er zeer waarschijnlijk mee te maken dat de grote Nederlandse publiekslieveling Joost Luiten deze keer niet meedeed. Luiten heeft een polsblessure en is daar enige tijd geleden aan geopereerd. Niettemin waren duizenden toeschouwers naar de gemeente Lingewaal gekomen om de beste golfers van Europa en deels ook van de wereld live in actie te zien.

Grote man van de eerste 2 dagen was de Chinese spelet Ashun Wu, die op de Europese tour speelt en na twee dagen ruim aan kop gaat. De veertien deelnemende Nederlanders konden helaas geen potten breken.

VOORLOPIG LAATSTE KEER Dit was de 99ste editie van de Dutch Open, waarmee het een van de oudste golftoernooien van Europa is. De 100ste editie wordt helaas niet in Spijk gehouden want na 3 jaar verkast het toernooi de komende 3 jaar naar The International, een nieuwe golfbaan in de buurt van Schiphol. Voorlopig was dit dus de laatste keer in Spijk, want ook de 3 jaar daarna is het hoogst onwaarschijnlijk dat het toernooi terugkeert naar Rivierenland.

Wat 3 jaar KLM Open voor de regionale en lokale economie heeft betekend, is niet helemaal duidelijk maar bijvoorbeeld gemeente Lingewaal heeft stevig haar best gedaan om lokale ondernemers een graantje mee te laten pikken. Zo werden ondernemers uit de buurt uitgenodigd om bijvoorbeeld met een foodtruck op het terrein te komen staan en het was duidelijk dat verschillende ondernemers uit Rivierenland daar gebruik van hebben gemaakt. Verder is er veel werk van gemaakt om ook de lokale bevolking en kinderen kennis te laten maken met de golfsport in het algemeen en de KLM Open in Spijk in het bijzonder

BEAT THE PRO Een bijzonder onderdeel van de KLM Open is het zogenaamde 'Beat the Pro'. Daarbij krijgt een amateurgolfer de mogelijkheid drie professionals te verslaan. Ze doen dat bij bij de korte hole 14, een zogenaamde par 3. Als de amateur de bal dichter bij de hole slaat dan alle drie de professionals in een groep, wint hij of zij een KLM-reis voor 2 personen naar welke bestemming in Europa dan ook. Deze prijs ging er enkele keren uit, onder meer naar een jongen van 13 jaar.

LAATSTE KANS Degene die nog één keer van wereldklasse golf in de eigen regio willen genieten, zullen dus dit weekend hun kans moeten pakken en alsnog een bezoek brengen aan het KLM Open. Het slotweekend vind sowieso plaats onder prachtige weersomstandigheden en belooft bijzonder spannend te worden met een veld vol spelers die flink aan elkaar gewaagd zijn.

advertentie
advertentie