In de show treden onder andere pony's en honden op.
In de show treden onder andere pony's en honden op. Eigen foto Circus Renz International

Een bijzonder circusverhaal

3 oktober 2018 om 09:55 Advertorial_1

GORINCHEM Circus Renz International verzorgt deze week vijf shows in een grote tent die Buiten de Waterpoort wordt opgebouwd en plaats biedt aan 700 bezoekers. Het publiek kan genieten van de circussfeer van vroeger. Paardendressuur maakt nog steeds een belangrijk deel uit van de twee uur durende show. Het gaat bij het circus echter niet alleen om de optredens van de artiesten en de verzorging van dieren. Ook organisatorisch moet er veel geregeld worden.

door Ria Scholten

Bij Circus Renz zijn Ragina en Willem van Heybeek de stille krachten achter de schermen. Zij kwamen twintig jaar geleden op een bijzondere manier bij het circus. ,,Wij hadden een transportbedrijf en vervoerden onder andere wortelen. Op een avond werd er aangebeld. Het was een mijnheer van het circus, dat dertig kilometer verderop voorstellingen verzorgde", vertelt Ragina. ,,Hij zocht wortelen voor zijn olifanten. Ik ben die avond in mijn eigen auto met een aanhanger met een kist wortelen achter hem aan gereden. Hij zei: ,,Zie je die wagen staan, daar woont mijn mama en daar mag jij 100 gulden ophalen voor de kist wortelen."

Het was zo'n ouderwetse circuswagen. ,,Goedenavond, ik kom wortelen brengen, zei ik. Ik voelde me meteen thuis. Een paar dagen later kreeg ik een telefoontje met het verzoek om wortelen te brengen, maar nu in Emmen. Dat ging een paar weken zo door. Willem was in die periode veel van huis vanwege de wortelcampagne. Nadat die voorbij was zijn we samen naar de familie gegaan en hebben we besproken wat wij voor hen zouden kunnen betekenen. We zorgden regelmatig voor spullen zoals autobanden en olie voor de machinerie."

,,Op zekere dag, we waren in Goes, kwam oma naar mij toe met een zwarte japon die ik aan moest trekken. Ik moest 'Ansage machen' Dit betekende dat ik aan de bak moest als spreekstalmeester. Oma was een stuk steviger dan ik en daarom moest er met behulp van veiligheidsspelden het een ander verbouwd worden. In het zwart gekleed werd ik zomaar in het diepe gegooid. Tegen had ik dat ik Gronings dialect sprak. Het was wel wennen, maar al doende leert men. Ik ging er eens rustig voor zitten om bedenken hoe ik de verschillende nummers zou aankondigen en heb ook adviezen van de familie Renz gekregen. Zij spreken immers de echte circustaal."

Ragina vertelt verder: ,,Ik heb dit werk voor verschillende circussen gedaan. Circus Renz ging naar Denemarken. Circus Belly Wien kwam daar voor in de plaats. Zij spraken geen woord Nederlands en vroegen mij als spreekstalmeester. Ik heb de clowns zelfs een beetje Nederlands geleerd, want de mensen lachten niet om hun grappen omdat ze hen niet verstonden. Toen de familie Renz terugkwam naar Nederland hebben ze gevraagd of ze weer een beroep ons ons konden doen. Sindsdien regelen wij voor hen alle vergunningen die nodig zijn om in gemeenten op te mogen treden."

Oma Theresa Renz begon in 1940 met het circus. Zij reist nog steeds met haar zoon en schoondochter mee. Voorstellingen: woensdag 3 oktober 17:00 uur, donderdag 4 oktober 17:00 uur, vrijdag 5 oktober 17:00 uur, zaterdag 6 oktober 15:00 uur en zondag 7 oktober 14:00 uur.

advertentie
advertentie