Ron Lauwers: 'Ik wil graag onderdeel zijn van wat er gebeurt'
Ron Lauwers: 'Ik wil graag onderdeel zijn van wat er gebeurt' Rob Kreszner

'Every picture tells its story'

16 oktober 2018 om 11:19 lokaal

GORINCHEM Voedsel is door de eeuwen heen een bron van inspiratie voor kunstenaars. In het Gorcums Museum is vanaf 20 oktober een expositie over dit smakelijke thema te zien. Het museum sprak ook met Gorcumers over hun passie voor voedsel. Deze week een gesprek met de Gorcumse fotograaf Ron Lauwers die met zijn foto's een verhaal wil vertellen.


Rubriek Gorcums Museum door Fred Mertens

'Every picture tells its story' is voor Ron Lauwers de rode draad die door zijn werk loopt. Of het nu een serie foto's van een Syrisch gezin is of van zijn reis naar Japan, het gaat om het verhaal.

Ron: ,,Bij de Bredase School voor Fotografie heb ik geleerd dat alles begint met kijken: lijnen, kleuren, licht, schaduw en vorm. Voor mijn afstudeeropdracht, die bestond uit een aantal fotoseries, heb ik een aantal dagen in een klooster meegeleefd om een reportage te kunnen maken van het kloosterleven. En ik heb een serie gemaakt over voedsel. Dat was best nog een lastige keus, want ik vind eigenlijk alles wel leuk om te fotograferen, vooral mensen en hun gedrag. Zo heb ik ook eens een nacht bij een bakkerij meegedraaid. Ik wil graag onderdeel zijn van wat er gebeurt. Die interactie laat ik in mijn foto's zien en dat is mijn verhaal."

Hoe zien we dat in jouw serie over voedsel?

,,In kookboeken staan bij recepten vaak de meest fantastische foto's. Die wilde ik ook maken, maar dan op mijn manier. Iedere foto is een verhaaltje. In een bord soep duikt ineens een vis op. In een bord stamppot staat een echte varkenspoot met de aarde er nog aan. Ik wil mijn eigen wereldje creëren. Deze landschapjes noem ik Foodscapes. Ik laat een gerecht zien met iets afwijkends erin. Ik gebruik rauw vlees en verse vis in plaats van een gebakken biefstukje. De combinatie van rauwe producten en het echte voedsel leidt soms tot beelden die spannend zijn en apart. Belangrijk zijn ook de felle kleuren die onderdeel zijn van het beeld. Wanneer mensen blijven kijken en zich kunnen verplaatsen in mijn landschapjes, mijn verhaal, dan ben ik geslaagd in mijn opzet."

Een overzicht van Rons werk is te vinden op zijn website www.ronlauwers-photo.nl. Op dit moment zijn in de vitrines van het Gorcums Museum enkele foto's van Ron Lauwers te zien.

advertentie
advertentie