Afbeelding
Rob Kreszner

Pandfilms op dinsdagmiddag

5 december 2018 om 11:47 lokaal

GORINCHEM Het Gorcums Museum is niet alleen een actieve speler binnen het Huis van Inspiratie, maar werkt ook samen met o.a. theater 't Pand, gevestigd aan de Korenbeurs. We treffen daar 'Pandjesbaas' Ferdinand Biesheuvel in zijn oergezellige foyer.

Rubriek Gorcums Museum 

We leggen Ferdinand de vraag voor wat zijn theater heeft met het museum. Ferdinand: ,,Wij werken achter de schermen al jarenlang samen, onder meer bij de organisatie van Kunst voor Kids, de jaarlijkse kennismakingsdag voor brugklassers. Ook vinden wij elkaar bij tentoonstellingsprojecten, zoals vorig jaar over de Seventies, met het vertonen van films. Behalve theater is 't Pand namelijk ook filmhuis. Elke dinsdagavond draaien we een film die doorgaans hooguit een of twee jaar geleden in de bioscopen te zien was. Vaak zijn het minder bekende, maar uitstekende producties uit verschillende landen. Dus niet uitsluitend Engelstalig maar ook bijvoorbeeld Italiaans, Frans of Spaans; heel afwisselend dus. Tijdens de Seventies-tentoonstelling in het museum draaiden we hier een paar klassiekers uit die jaren, Dokter Pulder zaait Papavers en Una Giornata Particolare, met Sophia Loren en Marcello Mastroiani in de hoofdrol. En Donna Bastiaans verzorgde een Seventies Meezingcafé in onze foyer; die was afgeladen vol."

En nu sluiten jullie aan bij de expositie 'De Smaak te pakken', over voedsel in de kunst? ,,Ja, en dat combineren we gelijk met de introductie van een leuk nieuw initiatief: film op dinsdagmiddag! Dinsdag 11 december starten we met de film Io Sono 'l Amore. (2009). Die gaat over de teloorgang van een welgestelde industriële familie. Hoofdrolspeelster Emma weekt zich los van haar plichtsbesef om een eigen passie na te jagen, in de vorm van een getalenteerde jonge kok, met wie haar zoon een restaurant wil beginnen."

Ook daarna staan enkele 'eetfilms' op het programma, zoals de klassieker La Grande Bouffe (1973), over vier welgestelde mannen die besluiten zichzelf dood te eten. De film was bij zijn première op het festival van Cannes onmiddellijk controversieel. Zij werd ofwel beschouwd als de meest walgelijke en decadente film uit de Franse geschiedenis of als een brutale aanval op het establishment. Ook de film Chef (2014) staat op de rol, over een ex- chefkok die met succes een foodtruck exploiteert. De films beginnen om 14.30 uur en een kaartje (inclusief kopje koffie) kost 7,50.

advertentie
advertentie