Afbeelding
Renny de Graaff

Koninklijke onderscheiding voor Ien Stijns bij vertrek Slot Loevestein

10 april 2019 om 09:29 lokaal

GORINCHEM Op woensdag 9 april heeft Ien Stijns, directeur van Slot Loevestein, een Koninklijke Onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, ontvangen. Deze werd uitgereikt door burgemeester Rehwinkel, tijdens het afscheidssymposium van Ien Stijns. ,,Nu val ik toch even stil, en dat gebeurt niet snel", aldus de zichtbaar geëmotioneerde Ien. ,,Het ridder zijn past bij Loevestein, en ik dacht altijd niet van de lintjes te zijn, maar dit laat ik echt toe. Hier ga ik van genieten."

In april 1999 trad Ien aan als interim directeur en 20 jaar later sluit zij een prachtige bestuursperiode af. Zij heeft invulling en vorm aan de verzelfstandiging van dit rijksmuseum gegeven. Dankzij haar culturele ondernemerschap wist ze raad met de bezuinigingen van 2011. Onder leiding van Ien Stijns heeft Slot Loevestein een metamorfose ondergaan. Zij introduceerde het zelfstandig bezoek, ondersteund met gidsenverhalen en privé rondleidingen, een educatief programma voor basisscholen en realiseerde een drietal nieuwe publiekspresentaties over de Middeleeuwen, Hugo de Groot en de Hollandse Waterlinie. In 2012 en 2013 heeft er een forse verbouwing plaats gevonden waarbij de verbetering van de dienstverlening centraal stond. Er is een bezoekerscentrum gerealiseerd voor de Hollandse Waterlinie en het Waterschap Rivierenland. Daarnaast is het Arsenaal geschikt gemaakt voor groepsontvangsten en zakelijke bijeenkomsten, er is een viertal kamers voor overnachtingen gerealiseerd evenals een aantrekkelijke museumwinkel, een gezellige taveerne en een spannende escaperoom. Het museum staat op de kaart en de collectie is op orde.

Ook werden er diverse samenwerkingsverbanden gerealiseerd waarvan de Vestingdriehoek al bijna twintig jaar getuigt. Het slot werd bedreigd met sluiting, maar dankzij de steun van het Ministerie van OCW en de gemeenten Gorinchem, Woudrichem en Zaltbommel kon het door.

VRIJHEID De uitreiking vond plaats na het mini-symposium dat ter ere van Ien was georganiseerd. Hier spraken onder andere schrijver Kader Abdolah en historicus en schrijver Henk Nellen. Het symposium stond volledig in het teken van 'vrijheid'. Vrijheid is het thema wat in de nieuwe presentatie van Slot Loevestein centraal zal staan. De verwachte oplevering is in 2021 tijdens het Hugo de Groot jaar. ,,Vrijheid, recht, verdraagzaamheid en tolerantie zijn thema's die regelmatig naar boven komen in de geschiedenis van Slot Loevestein. Het zijn thema's die nu ook relevant zijn en de betekenis van Loevestein nationaal onderstrepen", aldus de nieuwe directeur Ed Dumrese. ,,Maar vandaag staat een andere vrijheid centraal. Wij wensen Ien heel veel plezier met haar nieuw verworven vrijheid en zijn haar dankbaar voor haar langdurig bewezen diensten."

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie