Heeft De Nieuwe Doelen als gebouw een toekomst? Het college vindt van wel.
Heeft De Nieuwe Doelen als gebouw een toekomst? Het college vindt van wel. Egbert Egberts

Gorinchem reageert verdeeld op cultuurhuisplan

13 juni 2019 om 17:00 lokaal

GORINCHEM Het college wil in 2020 duidelijk hebben of een door de stad gedragen en duurzame oplossing voor exploitatie van De Nieuwe Doelen haalbaar is.

door Egbert Egberts

Het door het college afgelopen dinsdagnamiddag gepresenteerde plan verraste niet alleen een aantal raadsleden en betrokken cultuurliefhebbers, die toch eerder dan verwacht werd via e-mail en een persbericht een inkijkje mochten krijgen in de glazen bol van het stadsbestuur.
Na langdurig onderzoek, maar vooral door intensieve arbeid van verantwoordelijk wethouder Dick van Zanten in de afgelopen maanden is er een plan gepresenteerd dat toekomstperspectief moet betekenen voor het cultuurhuis van de stad Gorinchem.
Dat hij niet eerder daarmee naar buiten kwam had hij al eerder aan de raad uitgelegd. Het moment was er nog niet rijp voor. Het leverde de Gorcummer een motie van treurnis op. Dat hij binnen de door hem beloofde termijn een plan presenteert, met mogelijkheden voor dezelfde raad om een keuze te maken uit verschillende mogelijkheden, zou er zomaar toe kunnen leiden, dat de partijen die Van Zanten eerder verwijten maakten zich nu ertoe zouden kunnen bewegen om de wethouder een spreekwoordelijke veer in de bips kunnen steken.
Dat De Nieuwe Doelen een toekomst zou kunnen hebben voor theater, verenigingen en instellingen wordt positief ontvangen. Eva van der Geest, jarenlang bezoekster van diverse theaterproducties: ,, Het gebouw biedt uniek kansen voor minstens net zo unieke theaterproducties. Natuurlijk moet er een organisatie zijn die beheert en programmeringen verzorgt. De huidige organisatie heeft aangeboden om door te gaan, toch? Wel; geef hen de gereedschappen, wat subsidiegelden en de ruimte om dit te kunnen blijven doen. Cultuur, en met name theater is mij wat waard."
Ben van der Linden denkt er hetzelfde over. ,,Ik vind dat Gorinchem een rijke traditie van culturele activiteiten heeft. Of deze nu groot- of kleinschalig zijn: elke activiteit telt en verdient een plek. Ik kom uit Gouda waar jarenlang ook een discussie heeft plaatsgevonden over het nut van een lokale schouwburg. Wel, geen schouwburg betekent geen onderdak voor cultuurproducties uit de stad, of try out producties voor artiesten die daar een cultuurminnend publiek met open oren en ogen voor werk hadden. Even leek daar het einde van een bolwerk naderend. Gelukkig bleek het tegendeel waar en wisten het college én de exploitanten andere bronnen aan te spreken. Zij wisten daar met elkaar een bestaansmodel voor te vinden."   
  
Voor de exploitatie van het gebouw De Nieuwe Doelen rekent het college van Gorinchem ook op de inzet van de stad, het lokale bedrijfsleven en maatschappelijke initiatieven. En daar komen ook kritische geluiden op. 'Wat áls het niet lukt?' is bijvoorbeeld een vraag van Thea Broekman op Facebook. ,,Wat gaat er dan gebeuren? Veel geld investeren voor niets? Lijkt mij geen goed plan."
,,Het lijkt mij verstandiger om te werken aan het commerciële beleid van De Nieuwe Doelen in plaats van het jaarlijkse storten van tonnen aan belastinggeld in een bodemloze put", aldus Stef Swaters op hetzelfde social medium. Willem Nederlof is er klaar mee. ,,Sluiten, dat spul blijft geld kosten. Voor dat geld kun je beter andere dingen aanpakken in Gorinchem, die zijn er genoeg." John Klappe sluit zich daarbij aan. ,,Zonde van het geld. Vroeger zat de zaal ook niet vol. En een kaartje kost best veel geld. Is niet voor iedereen haalbaar." Ook zijn er positieve reacties. Murat Aydemir: ,,Mooi! Nu een nieuwe invulling bedenken en openstellen voor heel de stad." Elke de Graaff wenst de gemeenteraad veel wijsheid. ,,Ik las in een krant ook dat er zeven miljoen euro in gestopt moet gaan worden om De Nieuwe Doelen op te knappen. Dat is veel geld. Nu benieuwd wie er een portemonnee gaat of gaan trekken. En wat daar voor het cultuurhuis van de stad écht inzit."  

De gemeenteraad van Gorinchem vergadert op woensdagavond 19 juni met het college over het voorstel voor het nieuwe cultuurbeleid en de toekomst van De Nieuwe Doelen tijdens een themasessie in de raadszaal van het Stadhuis van 19.00 tot 21.00 uur. 

advertentie
advertentie