Lennert Onvlee (CDA) wil af van van gemeenteafspraak voor baliebezoek.
Lennert Onvlee (CDA) wil af van van gemeenteafspraak voor baliebezoek. Gemeente Gorinchem

CDA wil af van afspraak maken voor gemeentebalie

8 juli 2019 om 14:43 lokaal

GORINCHEM Het CDA heeft tijdens de algemene beschouwing met betrekking tot de Perspectiefnota van de gemeenteraad onder meer aandacht gevraagd om weer afspraakloos naar de gemeente te kunnen.

Door Egbert Egberts

,,Nu kan dit alleen maar op afspraak en als je 5 minuten te laat bent moet je een nieuwe afspraak maken," zo vat fractievoorzitter Lennert Onvlee samen. ,,Op initiatief van het CDA heeft de raad unaniem besloten te onderzoeken of het ook weer zonder afspraak kan en worden de openingstijden onderzocht. Op vrijdagmiddag is bijvoorbeeld de balie gesloten terwijl juist dán veel Gorcummers kunnen. Ervaringen uit andere gemeenten blijkt dat 40% van de inwoners hiervoor kiest, ondanks dat dit een wachttijd met zich medebrengt. We kijken met spanning naar de uitkomsten en we hopen dat we het ook daadwerkelijk gaan invoeren." 

Duurzaamheidslening

Het CDA pleit al heel lang voor een duurzaamheidslening voor verenigingen. Onvlee: ,,Deze gaat nu komen. Daar krijgen we energie van. De duurzaamheidslening is een renteloze lening voor verenigingen, stichtingen en scholen voor zaken die bijdragen aan de verduurzaming van verenigingsgebouwen, schoolgebouwen en aanverwante zaken, waarbij de gemeente de rentekosten voor haar rekening neemt. Voorgesteld wordt om hiervoor vanaf 2020 een leningenplafond van 1 miljoen euro in te stellen en vervolgens op basis van de ervaringen te bezien of dit bedrag toereikend/nodig is. Voorwaarden om in aanmerking te komen voor een dergelijke lening worden op dit moment nog uitgewerkt. Laten we allemaal de verenigingen aanmoedigen hiervan gebruik te maken."

Mobiliteit

Een ander punt wat door het CDA onder de aandacht is gebracht is mobiliteit. ,,Voor de komende vier jaar wordt 18 miljoen euro gereserveerd voor mobiliteit. Over ruim een half jaar is de mobiliteitsvisie af en met deze reservering kunnen we ook direct aan de slag om de bereikbaarheid te verbeteren. We weten allemaal dat het nodig is en het is dan ook belangrijk nu alvast middelen te reserveren", aldus Lennert Onvlee. 

advertentie
advertentie