Afbeelding
verbroken relatie

Hoe ga ik om met een verbroken relatie?

18 juli 2019 om 11:50 lokaal

Een verbroken relatie kenmerkt zich door dezelfde symptomen als een depressie, griep of ontwenningsverschijnselen na een verslaving. Om snel van deze verschijnselen af te komen, hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet:

- Goed voor jezelf zorgen

Na een verbroken relatie is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Voldoende sporten is een uitstekende manier om over het liefdesverdriet heen te komen, daarmee maak je de juiste hormonen aan om tot een gelukkiger gevoel te komen. Ook kan het zelfvertrouwen daardoor verbeteren, iets dat na het verbreken van een relatie vaak beschadigd is. Gezonde voeding en slaap zijn andere belangrijke pijlers. Probeer een vast ritme aan te houden, dit kun je het best bereiken door iedere dag rond dezelfde tijd op te staan. Door gezond te eten, is de kans op een futloos gevoel kleiner en blijf je energiek.

- Nieuwe omgeving

Door jouw omgeving te veranderen, is het gemakkelijker om een relatiebreuk te verwerken. Je kunt denken aan een verhuizing, een andere baan of door simpelweg een aantal weken op vakantie te gaan. Je merkt al snel dat er meer is dan jij en jouw ex-partner, er is van alles om van te genieten en geïnspireerd door te raken. Ook helpt het om associaties te ontlopen door voor een nieuwe omgeving te kiezen. Zo word je niet zomaar aan jouw ex herinnerd en is het gemakkelijker om een relatiebreuk te verwerken. Tuurlijk is het goed om soms ook bij het verbreken van jullie relatie stil te staan, er mogen emoties zijn. Belangrijk hierin is om de juiste balans te vinden.

- Afkicken van jouw ex

Onderzoek toont aan dat het beter is om 'cold turkey' af te kicken van jouw ex. Dit betekent dat alle herinneringen het best weggegooid kunnen worden en je jouw ex het best uit jouw telefoon kunt verwijderen. Daarom is het goed om praktische zaken zo snel mogelijk met jouw ex af te handelen. Dit maakt het risico kleiner dat er associaties komen die niet nodig zijn en zullen het verwerkingsproces bespoedigen.

- Fantaseren over andere mannen of vrouwen

Het is goed om over een nieuwe partner te fantaseren. Ook kan het helpen om op seksueel gebied iets avontuurlijker uit de bocht te springen. Als er een vorm van seksuele activiteit is geweest met iemand anders, kun je gemakkelijker afstand van jouw ex-partner nemen. Dit helpt je om jouw focus te verleggen en laat je inzien dat er ook een relatie met andere mannen of vrouwen mogelijk is. Uiteraard hoeft dit niet direct in een nieuwe relatie te resulteren, al kan dit daar op langere termijn wel een gevolg van zijn.

Wil je jouw ex terug? Er kan een gezonde relatie ontstaan met jouw ex-partner. Sluit je hier niet voor af en probeer er samen over na te denken of daar een gezonde basis voor is.

advertentie
advertentie