Ton Coenraads (links) en Mike Amennou, tijdens de buurtpreventie in Dalem.
Ton Coenraads (links) en Mike Amennou, tijdens de buurtpreventie in Dalem. Tim Hartman

Buurtpreventie boekt mooie successen in de wijken

13 februari 2018 om 11:18 lokaal

GORINCHEM Voorkomen is beter dan genezen. Een cliché, maar waar. Als er in uw auto of woning wordt ingebroken lost de politie het hopelijk voor u op. Maar wat nu als er mensen zijn die proberen inbraken te voorkomen? Dat is precies wat buurtpreventieteams doen.

door Tim Hartman 

Mike Amennou begon er vier jaar geleden mee in Gorinchem-Oost. Sindsdien boekten hij en zijn team mooie successen. In 2015 waren er 34 inbraken in zijn wijk. Een jaar later nog maar negen. Inmiddels zijn er in Oost, Stalkaarsen, Dalem en de nieuwe wijk Hoog-Dalem meer dan 75 vrijwilligers actief voor verschillende preventieteams. Deze werken bovendien samen met teams uit bijvoorbeeld Hardinxveld-Giessendam en Leerdam. Amennou: ,,We delen onze kennis om onze wijken in de regio veiliger te maken."

,,Ik slaap 's nachts niet veel en op een gegeven moment werden er drie mini's gestolen in de wijk. Toen heb ik bedacht mijn tijd nuttig te willen besteden. Ik ben de wijk in gegaan en binnen een week had ik resultaat: er werd een inbreker opgepakt", legt Amennou uit. Voor wie denkt dat de buurtpreventie met honkbalknuppels en wapens door de wijk op boevenjacht gaan, heeft het mis. ,,Absoluut niet. We zijn gewone burgers die mensen enkel aan mogen houden", vertelt Pieter Pellikaan, van buurtpreventieteam Oost. Amennou: ,,Een goed voorbeeld: laatst liepen we langs een school waar ruiten werden ingegooid. Die jongens hebben we in de kraag gevat en aan de politie overgedragen. De waarde van ons werk wordt dan ook steeds meer ingezien door politie en gemeente. Ik denk dat we negentig procent van de gebeurtenissen de wijk uit hebben gekregen." ,,Inderdaad, ze hebben alle inbrekers onze kant op gestuurd", zegt Ton Coenraads lachend. Coenraads is coördinator van het team dat afgelopen vrijdag voor het eerst op pad ging in Dalem, waar de afgelopen maand vijf woninginbraken waren. Coenraads: ,,Vele voeten maken Dalem veilig. Waarom zouden we tijdens het uitlaten van de hond niet eens een extra oogje in het zeil houden voor elkaar?" Ondanks het feit dat Gorinchem-Oost aantoonbaar minder inbraken heeft na de invoering van buurtpreventie zijn nog niet alle Gorcumse wijken voorzien van een team. Amennou en Pellikaan snappen dat wel: ,,Het is een hele organisatie. En het is vrijwillig. De ene persoon kan en wil er meer tijd in steken dan de ander", aldus Pellikaan. Toch zou iedereen, jong tot oud, een bijdrage kunnen leveren aan buurtpreventie, vindt Amennou. ,,Buurtpreventie is niet alleen een kwestie van 's nachts een oogje in het zeil houden. Ouderen zijn bijvoorbeeld overdag veel thuis. Als ze iets opvallends zien, kunnen ze ons dat melden."

Ook de eerste ronde in Dalem toont aan dat mensen de waarde van buurtpreventie inzien, maar zelf niet altijd actief kunnen deelnemen: ,,Ik zou me wel graag willen aanmelden voor de app. Ik loop 's avonds toch altijd een rondje met de hond. Het is een veilig idee zo'n preventieteam", zegt een bewoner. Amennou: ,,Dat hoor je vaak. Middels whatsapp kunnen bewoners elkaar op de hoogte houden. Dat is ook prima hè? Je hoeft niet per se 's nachts de straat op." Een andere bewoner: ,,Vroeger deden we dit altijd al. Dat ons-kent-ons-gevoel mag wel weer terugkeren in Dalem." Amennou: ,,Inderdaad, ook al heb je niets met je buurt of buren. Als er iets bij jou thuis gebeurt en jij bent er zelf niet is het fijn als de buurt je helpt." Maar de preventieteams zijn er niet alleen om inbrekers buiten de wijk te houden. Met 'Buurtpreventie Plus' kan bijvoorbeeld ook eenzaamheid in de wijk tegen worden gegaan. ,,Komen de ouderen nog buiten, hebben ze brandmelders? Zijn ze eenzaam, dan kunnen wij bepaalde instanties inlichten of kunnen onze vrijwilligers koffie met ze drinken. Laatst hebben we een lunch verzorgd tijdens de 'week van de eenzaamheid'."

Wijkagent Ron van Hemert is dan ook zeer positief over de preventieteams. Toch snapt hij ook dat nog niet alle wijken zo'n team hebben. Bijvoorbeeld de Lingewijk (waar hij tot oktober wijkagent was) en de binnenstad (waar hij sindsdien wijkagent van is). ,,De Lingewijk is relatief klein en overzichtelijk. De sociale controle is daar groot. Bovendien moet je een behoorlijke ploeg hebben om elkaar af te lossen. Dat is soms lastig. En preventie is vooral om auto- en woninginbraken te voorkomen. Laat ik het afkloppen, maar in de binnenstad valt het wel mee met de inbraken. Het is er een komen en gaan van mensen. In de wijken kun je anoniemer inbreken. Daarom is preventie juist daar zo nuttig", aldus Van Hemert. ,,De binnenstad heeft wel geprobeerd een team op te zetten, maar je moet heel goed kijken waar preventie nut heeft en waar niet. Maar contact tussen bewoners en politie is sowieso goed."

Dat buurtpreventie helpt, hebben de cijfers aangetoond. Toch valt er nog winst te behalen, vindt Ammenou. ,, Mensen denken: 'Dat gebeurt mij niet'. Wij waarschuwen en maken mensen bewust van de gevaren, maar de mensen moeten zelf ook alert blijven."

advertentie
advertentie