Lokaal Sportakkoord moet Gorinchem nog sportiever maken

4 oktober 2019 om 21:44 Overig

GORINCHEM – De nieuwe mountainbike baan aan de Mollenburgse weg vlakbij het Da Vinci college moet in april 2020 af zijn. Maar dan moeten de weergoden geen roet in het eten gooien, bij een strenge winter kan niet aan de baan gewerkt worden. De mountainbikebaan is slechts één van de vele onderdelen van 'de Kracht van Sport'. Donderdag hield de raad een tussenevaluatie over de beleidsvisie.

Het ontwerp en vergunning voor de mountainbikebaan  van 1100 tot 1200 meter zijn klaar; in het plan is ook plaats voor een baan voor kinderen. De sportclubs Typhoon en Jan van Arkel zijn betrokken bij de plannen, het onderhoud van de baan wordt straks verzorgd door leerlingen van het Da Vinci College. Een voorbeeld van samenwerking tussen sport en onderwijs zoals de gemeente Gorinchem graag ziet. Het plan van de mountainbike baan werd getoond tijdens de thema bijeenkomst van de Gorcumse raad in de Bogerd. Daar werd een tussenstand besproken van de beleidsvisie 'De Kracht van Sport' van 2017-2021. Juist door de visie wist de gemeente vorige week de prijs voor dè sportgemeente van het jaar in de wacht te slepen. Maar wethouder Joost van der Geeft zag het niet als een prijs voor de gemeente, maar vooral als prijs voor de stad. Dat werd tijdens de themamiddag mooi geïllustreerd door een enthousiaste Jan Kant, samen met zijn vrouw Jenny beheerder van de Bogerd. In 2012 stond hij samen met andere bewoners in de Lingewijk aan de wieg van de stichting om met vrijwilligers activiteiten op te zetten in de Bogerd. "We houden al vanaf 2013 activiteiten voor de basisschooljeugd, ook is in de tuin een jeu de boules baan aangelegd. We werken samen met Gorinchem Beweegt en bieden lessen ouderengym aan". Maar ook de biljartvereniging kreeg onderdak in de Bogerd, net als het Alzheimer café, een spreekuur voor de wijkagent èn het jeugdwerk.

Wijkgericht

Juist het vanuit de wijk werken wordt gestimuleerd en de Lingewijk wordt vooral gezien als voorbeeld voor andere wijken. Zo is enkele maanden geleden door de gemeente in de Gildenwijk een enquête onder 65 plussers over meer bewegen voor ouderen uitgezet, ook een initiatief vanuit 'de Kracht van Sport'. De huis aan huis enquêtes werden ook weer opgehaald en dat had zichtbaar resultaat. Zo deden 120 ouderen mee aan de senioren fittest en gingen vijf groepen ouderen van start met sportlessen; de eerste drie lessen werden door de gemeente betaald, daarna betaalde deelnemers drie euro per keer. Andere initiatieven in de Gildenwijk zijn een wandelgroep Bannehof, een vijf kilometer wandelgroep en een groepje 'Fiets je fit'. Alle wijken in de gemeente worden op dezelfde manier benadert met als doel mensen in beweging te krijgen. Met als extra's dat sport zo tevens een middel tegen eenzaamheid kan zijn.

GTC Overwaard

Alle uitgevoerde maatregelen uit de visie 'de Kracht van Sport' zijn opgenomen in een handzaam boekje. Veel is al uitgevoerd, maar zo heeft Hoog-Dalem nog geen sportzaal, het Fortes Lyceum nog geen turnhal en is er nog geen omniveld voor handbal-basketbal en ijsbaan. Ook het onderzoek naar het zelfbeheer van sportaccommodaties is nog niet uitgevoerd. Wel heeft de gemeente Gorinchem 80.000 euro uitgetrokken voor GTC Overwaard, die op haar eigen sportcomplex de zeven tennisbanen heeft gerenoveerd en het clubhuis verbouwd.  "Omdat Overwaard voorziet in een belangrijk sport aanbod in Gorinchem en nooit een beroep heeft gedaan op de gemeente, biedt de gemeente eenmalig steun via een waarderingssubsidie", zo schrijft Gorinchem in de financiële tussenrapportage.

Sportformateur

Voor uitvoering van het resterende deel van de sportvisie werkt de gemeente nu aan een lokaal Sportakkoord in navolging van het landelijke Sportakkoord. Stefan van der Boom is als sportformateur aangetrokken om het akkoord tot een succes te maken. Hij gaat in gesprek met de sportverenigingen en spelbepalers in de stad om te kijken wat nodig is voor het sportakkoord. Zo heeft de gemeente nog geen werk gemaakt van de deskundigheidsbevordering van de verenigingen, ook tips & tricks voor het werven en vasthouden van vrijwilligers moeten nog worden opgepakt. "Als het sportakkoord is gesloten, dan kan de gemeente aanspraak maken op 60.000 euro extra voor haar sportbeleid", zo weet Van der Boom.  Raadsleden die de thema-middag sport bijwoonden waarschuwden wel dat de sportformateur het werk voor de visie 'de Kracht van Sport' niet over moet doen.  Op 25 november – in de maand van respect - houdt de gemeente Gorinchem een congres VerdraagSamen met alle 70 sportverengingen en spelbepalers uit de stad.

advertentie
advertentie