Afbeelding
Eline Lohman

'Ik weet het nog als de dag van gisteren'

7 januari 2020 om 14:33 Historie

H'VELD-G'DAM In februari is het 25 jaar geleden dat delen van Gorinchem en Boven-Hardinxveld vanwege de hoge waterstand werden geëvacueerd. Vanwege het hoge water in de Merwede moesten tussen de 15.000 en 20.000 mensen hun huis verlaten. Een memorabel moment. Ook voor amateurfilmer Gert Romijn. De 72-jarige Hardinxvelder heeft de evacuatie en alles daar omheen vastgelegd op film.

Gert Romijn: ,,Ik heb de hele hectische week van de evacuatie gefilmd – ik heb alles vast kunnen leggen. Mooi voor later. Zo heb ik de acht, negen ambulances gefilmd die de bewoners van het verzorgingshuis kwamen evacueren en toen het dorp eenmaal leeg was, ben ik ook gaan filmen." 

Romijn maakte van zijn beelden destijds de dvd 'Het verhaal van een dorp op drift', waarvoor hij ook dijkbewoners interviewde over onder meer de grote evacuatie. Waarom? Om voor het nageslacht de verhalen te bewaren van mensen die het bewuste moment meegemaakt hebben. De belangstelling voor de dvd herleeft weer, nu het bijna 25 jaar geleden is dat het dorp verlaten moest worden. ,,Doordat het nu 25 jaar geleden is, denk ik dat veel mensen het moment van toen weer herbeleven. Ik weet het nog als de dag van gisteren en met mij zijn er nog veel meer mensen die dat zo voelen." 

Lees hier het volledige premiumverhaal waarin Gert Romijn terugblikt naar deze onstuimige tijd en meer vertelt over de andere films die hij heeft gemaakt. 

advertentie
advertentie