Als jongeren afval op straat gooien, wordt dat ook gerekend tot de jeugdoverlast
Als jongeren afval op straat gooien, wordt dat ook gerekend tot de jeugdoverlast Politie Lek en Merwede

Ruim 200 meldingen jeugdoverlast per jaar in Gorinchem

9 maart 2020 om 17:17 Overig

GORINCHEM Jongeren die voor een supermarkt rondhangen, herrie maken of afval op straat gooien. Dik tweehonderd keer per jaar krijgt de politie in Gorinchem wel een melding van jeugdoverlast.

In heel Nederland komen dagelijks gemiddeld 209 meldingen van jeugdoverlast binnen. Vooral in de regio Utrecht wordt veel over jongeren geklaagd, blijkt uit een analyse van politiecijfers.

De politie maakt bijvoorbeeld melding als zij van buurtbewoners een klacht krijgen over hangjeugd, of geluidsoverlast door jongeren. Dat gebeurde vorig jaar in totaal ruim 76 duizend keer. Een zwaarder vergrijp als vandalisme is niet in deze cijfers meegeteld; dit is namelijk een misdrijf.

BOVEN LANDELIJK GEMIDDELDE In 2019 werden in Gorinchem 220 meldingen van jeugdoverlast geregistreerd. Dat zijn 6 meldingen per duizend inwoners. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde. In heel Nederland ging het namelijk gemiddeld om 4,4 meldingen per duizend inwoners. Hoe het kan dat Gorinchem hoger scoort, is te lezen in het artikel 'We spreken hangjongeren regelmatig aan op hun gedrag'

De plattelandsgemeenten rond Gorinchem zitten ongeveer op het landelijk gemiddelde of daaronder, zoals op de interactieve kaart onder aan dit artikel te zien is.

Verder vallen de volgende regionale verschillen op in de cijfers:

In Utrecht (10,7 meldingen per duizend inwoners) en Amersfoort (9,5) wordt relatief het vaakst geklaagd over overlastgevende jongeren. Ook in omliggende gemeenten wordt relatief veel overlast gemeld. De politie Midden-Nederland kan op dit moment geen verklaring voor het hoge aantal meldingen in de regio. ,,Hier zou nader onderzoek voor nodig zijn", laat een woordvoerder desgevraagd weten. Ook in Assen (9,5) en Appingedam (8,3) krijgt de politie relatief veel belletjes over hangjongeren. Wanneer we naar het absolute aantal meldingen kijken, vormen de steden Utrecht (3.800), Rotterdam (3.100) en Amsterdam (3.050) de top drie. Ook hier valt Utrecht op: de stad heeft veel minder inwoners dan Rotterdam en Amsterdam, maar het aantal meldingen is hoger.

ZACHTE AANPAK  In sommige gemeenten kan jeugdoverlast ook bij andere instanties dan de politie worden gemeld. Een kleine rondgang leert dat Amsterdam en Rotterdam – maar ook een aantal kleinere gemeenten – een eigen meldpunt hebben. Die meldingen komen dus niet in de politiecijfers voor.

Gemeenten bepalen zelf hun beleid op dit gebied: straatcoaches kunnen bijvoorbeeld overlastgevende jongeren aanpakken. Zij hebben weliswaar minder bevoegdheden dan de politie – ze mogen herrieschoppers bijvoorbeeld niet arresteren – maar volgens Robert de Bruin van de gemeente Amsterdam werkt dit in sommige gevallen juist beter. De Bruin: ,,De politie kan een groep provoceren. Een zachte aanpak, waarbij een straatcoach in gesprek gaat, kan dan op de lange termijn duurzamer zijn."

TREND In 2019 werden er in Nederland vijfduizend meer meldingen gedaan dan in het jaar ervoor, maar juist een stuk minder dan in de periode 2012 tot 2017. In deze jaren fluctueerde het aantal meldingen tussen de 81 tot 91 duizend. Bekijk in onderstaande interactieve grafiek de trend voor de verschillende soorten overlast door de jaren heen. Je kunt selecteren op Gorinchem en andere gemeenten en op de provincies of heel Nederland.

Over de cijfers

In dit onderwerp vind je het aantal meldingen van geluidsoverlast per duizend inwoners in 2019 voor alle Nederlandse gemeenten. Ook vind je het absolute aantal meldingen als je op een gemeente op onderstaande kaart klikt. Hoeveel jeugdoverlast er gemeld wordt, hangt naast de daadwerkelijke hoeveelheid overlast ook af van andere factoren, bijvoorbeeld hoe bereidwillig burgers zijn om dit soort overlast bij de politie te melden.

De cijfers hebben betrekking op alle meldingen die de politie heeft geregistreerd onder de incidentcode E35, 'melding overlast jeugd'. Het gaat hier dus om overlast. Dat zijn kleine incidenten zoals afval rondslingeren, een supermarktuitgang blokkeren of herrie maken. Zwaardere delicten zoals vandalisme, geweldpleging en baldadigheid worden geregistreerd onder een andere code.

door Louis van Oort

advertentie
advertentie