Afbeelding
Column OC-G

Dictatuur?

16 juni 2020 om 08:19 Column

Ben jij de dictator van je bedrijf? Vertellen jouw medewerkers je niet wat je niet wilt horen? Richt jij je voor je visie op een paar gelijkgestemde vertrouwelingen?

Gaat het in Nederland mbt Corona ook zo? Rutte zei: “Met 50% van de kennis moeten we 100% van de besluiten nemen”. Houdt de regering vast aan de eenmaal gekozen richting? Analyses van oorzaken van besmetting werden verwijderd van YouTube. Behandelmethoden, waarbij de ziekte niet doorzet werden verboden.

Luisteren naar anderen werkt positief en levensreddend.

Als ondernemer vasthouden aan je eigen visie lijkt handig. Iedereen blijft in hetzelfde stramien, krijgt dezelfde boodschap en weet waar hij aan toe is. Jammer dat die focus tunnelvisie creëert. Je hebt geen oog meer voor andere waardevolle inzichten.

Denk je: Ik heb de verantwoording. Juist nu moet IK oplossingen aanreiken? Wees open minded. Bij ogenschijnlijk onoverkomelijke problemen zijn de beste adviseurs vaak dichtbij.

Het is niet jouw taak om de beste oplossing aan te dragen. Het is jouw taak om alle beschikbare kwaliteiten zo te mobiliseren, in te zetten en te benutten dat je samen de juiste oplossingen vinden.

Het geven van jouw “juiste antwoord” doodt creativiteit. Het stellen van vragen daagt uit. Leg de uitdaging voor aan je medewerkers. Laat ieder vanuit de eigen invalshoek, ideeën aandragen voor (delen van) de oplossing.

Wees niet bang voor een verkeerde beslissing. Ga er mee om en geef ruimte om op basis daarvan nieuwe oplossingen te vinden. Met vallen en opstaan bereik je vaak onverwacht mooie resultaten.

Ab Groothedde | GO Bedrijfsadvies (groothertog.nl)

advertentie
advertentie