De raad vergaderde donderdag in de Evenementenhal vanwege de anderhalve meter afstand
De raad vergaderde donderdag in de Evenementenhal vanwege de anderhalve meter afstand Hannie Visser-Kieboom

Onvrede in Gorinchemse raad over de kloof

10 juli 2020 om 09:10 Politiek

GORINCHEM – De hervatting van de ‘live’ raadsvergaderingen van de gemeente Gorinchem was donderdagavond geen onverdeeld genoegen. Bij de Algemene Beschouwingen over de Perspectiefnota voor 2021 werden maar liefst éénentwintig moties ingediend. En manifesteerde zich opnieuw een diepe kloof tussen oppositie en coalitie.

SP raadslid Dieuwertje Stevens was de eerste die zich tijdens de raadsvergadering hardop uitsprak over de kloof tussen oppositie en coalitie, ze richtte zich daarbij vooral op raadslid Pierre Schefferlie. “Ik had gehoopt dat we iets aan de kloof zouden doen, het stelt me teleur. Ondanks alle pogingen tot verandering heb ik nog niets gemerkt. Er wordt niet geluisterd naar ons. Willen we dat? Willen we jonge mensen interesseren dan is de politiek nu niet aantrekkelijk”. Ze werd later bijgevallen door Everdien Hamann, die sprak over een greppel. “Ik nodig de heer Schefferlie graag uit om samen ergens in het midden van de greppel, indien nodig met lieslaarzen aan, elkaar op te zoeken. Desnoods met een biertje en een wijntje”. Schefferlie was gecharmeerd van het verzoek van Hamann om als raad een keer in gesprek te gaan, maar de voorwaarde van Hamann om vervolgens 1.6 miljoen uit de Eneco gelden in een reservepotje te stoppen, nam hij niet over.

De kloof tussen coalitie en oppositie manifesteerde zich ook al in een tweet van raadslid Marjo Molengraaf (CU-SGP) in reactie op de grote hoeveelheid moties. “Een teken van onvrede”, zo liet ze weten. De onvrede over de Perspectiefnota ging onder andere over de besteding van de Eneco gelden. Waar al eerder was gekozen de 26 miljoen euro te bestemmen voor duurzaamheid, mobiliteit en reductie schuldenlast, stelde het college nu voor 1.6 miljoen euro uit te trekken voor stadsontwikkeling. In de Perspectiefnota werden genoemd bouwplannen voor de vleugels van de stad, een stadsboulevard, een OV hub aan de A27 en de blauwe verbinding. Allemaal zaken waarin de raad niet was gekend zo stelde CU-SGP raadslid Frank Barth in zijn betoog. Hij verwees daarbij ook nog naar het proces rond de Beroepencampus, waarin de raad onvoldoende was meegenomen. SP raadslid Dieuwertje Stevens vroeg zich bij de besteding van de Eneco gelden voor duurzaamheid af of deze wel eerlijk besteed worden. “Huurders die gasloos willen, kunnen nu een keramische kookplaat kiezen voor 1864 euro. Als ze zelf een kookplaat aanschaffen moeten ze 244 euro extra betalen voor een extra elektra groep”.

Van de ingediende éénentwintig moties werden er uiteindelijk tien aangenomen. Drie van de tien moties kregen de instemming van de gehele raad. Het ging daarbij over de bouw van een Knarrenhof voor ouderenhuisvesting, prestatieafspraken over de bouw van meer ouderenwoningen en stimuleren doorstroming op de woningmarkt en over de afvalinzameling. De raad was vanwege de anderhalve meter afstand uitgeweken naar de Evenementenhal. Ze maakte van de eerste live vergadering na de corona tijd direct een marathonzitting. Daar had ze maar liefst acht uur nodig alvorens de raad werd afgehamerd door burgemeester Reinie Melissant-Briene. 

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in dit artikel enige onjuiste informatie gestaan. Vrijdagochtend is dit aangepast. Excuses voor eventuele overlast.


advertentie
advertentie