Redo bekijkt de neonverlichting met zijn lijfspreuk die vanaf nu boven de ingang van de Passage prijkt.
Redo bekijkt de neonverlichting met zijn lijfspreuk die vanaf nu boven de ingang van de Passage prijkt. Mirjam de Swart

‘Standbeeld’ en lintje voor held Redo

3 oktober 2020 om 16:01 Maatschappelijk

GORINCHEM In de Passage werd zaterdag geen bronzen standbeeld van Redo onthuld. ,,Daar was geen tijd voor en is ook niet meer van deze tijd”, grapt kunstenaar Jack van Mildert. Ondanks dat het bronzen beeld ontbrak, werd het zaterdag een bijzondere dag voor de Gorcumse danser. 

door Mirjam de Swart

Wat kunstenaar Jack van Mildert wel maakte voor de inmiddels wereldberoemde Gorcumer, danser en publiek spreker Redouan Ait Chitt (Redo)? Een prachtige neonverlichting dat beter past in de straatcultuur die jongeren aanspreekt. Het kunstwerk hangt vanaf nu boven de ingang van de Passage aan de kant van Bakker Bart. En alsof het allemaal niet op kon, kreeg de 31-jarige Gorcumer ook nog eens een koninklijke onderscheiding opgespeld. Redo mag zich vanaf nu Officier in de orde van Oranje Nassau noemen.

SUPERGRUWELIJK Met zijn lijfspreuk ‘No excuses, no limits‘ vertelt Redo zijn verhaal en hoe hij van jongs af aan heeft moeten knokken om tot de top van de danswereld te komen. Deze lijfspreuk hangt nu boven de ingang van de Passage in Gorinchem. ,,Supergruwelijk”, noemt Redo het zelf. Voor de oudere lezers: dat betekent dat hij heel blij is met het eerbetoon en vooral ook de erkenning.”

,,Toen we Redo spraken over de plannen voor een standbeeld zei hij: Hoho, doe maar rustig aan”, lacht wethouder Ro van Doesburg. ,,Veel liever had hij een plek waar hij met zijn, inmiddels landelijk bekende, dansgroep Breaksquad, waar Redo artistiek leider van is, kon oefenen.” Dat werd geregeld, maar dat betekende niet dat het ‘standbeeld’ er niet zou komen. ,,Jouw verhaal is heel bijzonder Redo”, spreekt de wethouder de jonge Gorcumer aan. ,,Jouw boodschap, No excuses, no limits, wilden we graag koppelen aan een standbeeld in de stad.”

INSPIREREN Redo is ontzettend blij met de oefenruimte in het hart van de binnenstad. Dat er boven de ingang van de Passage nu een kunstwerk hangt te pronken dat voor hem is gemaakt, noemt hij een eer. ,,Als mensen Breaksquad ziet optreden, zien ze alleen het eindresultaat. Doordat we nu in het hart van de stad oefenen, zien mensen de lange weg er naar toe. Mensen zien wat er nodig is om ergens te komen. Niet denken in beperkingen, maar in mogelijkheden. No excuses, no limits. Ik hoop dat ik jongeren op deze manier kan inspireren.”

Uiteindelijk is het de bedoeling dat ook andere Gorcumers die weten te inspireren een plekje krijgen in de Passage om zo het overdekte winkelstraatje om te toveren tot een Walk of Fame.

Wethouder Ro van Doesburg spreekt Redo toe: ,,Jouw verhaal koppelen we graag aan een standbeeld."
Redo: ,,Supergruwelijk dat we zo iets samen voor elkaar hebben gekregen."
Burgemeester Reinie Melissant-Briene en Redo poseren bij de nenonverlichting.
Redo mag zich nu Officier in de orde van Oranje Nassau noemen.
Het koninklijk lintje werd door de moeder van Redo bij hem opgespeld. Burgemeester Reinie Melissant-Briene kijkt toe.
Redo kreeg zaterdag een koninklijke onderscheiding opgespeld.
advertentie
advertentie