Afbeelding
Onderzoek naar borstkanker

Zelfonderzoek redt vrouwen bij borstkanker

13 oktober 2020 om 15:58 Partnercontent

Hoewel we steeds meer weten over borstkanker, sterven jaarlijks nog steeds meer dan 3.000 mensen aan deze ziekte. Maar liefst 1 op de 7 vrouwen krijgt te maken met borstkanker en een kwart daarvan is jonger dan 50 jaar! 

Oktober is de maand waarin we aandacht en geld vragen voor onderzoek naar borstkanker. Hierdoor is er al veel onderzoek gedaan en is het percentage vrouwen dat geneest steeds hoger. Zelf heb je daar een grote rol in. Hoe sneller je merkt dat er iets aan je borsten veranderd, hoe sneller een diagnose gesteld kan worden en hoe meer kans je hebt op genezing. Belangrijk voor jou dus om te weten waar je op moet letten. 

Borstkanker is niet alleen voor ouderen

Dat borstkanker het meest voorkomt in de leeftijd van 60 tot 75 jaar klopt. Toch is maar liefst een kwart van de vrouwen die borstkanker krijgen jonger dan 50. En daarvan zijn 10 vrouwen zelfs jonger dan 25 jaar. Reden te meer om vroeg met zelfonderzoek te beginnen. Daarnaast, als je weet hoe je borsten er uit zien of aanvoelen in een gezonde situatie, kun je eventuele afwijkingen sneller herkennen. Vroeg starten geeft je daar een voorsprong op. En fijn is dat je dan ook weet wat er anders is aan je borsten in periodes als menstruatie, zwangerschap of borstvoeding.   

Hier moet je op letten!

Elke verandering in je borst kan een aanwijzing zijn. De bekendste is het knobbeltje. Dat kan aanvoelen als een knikker maar het kan een verdikking of verharding in je borst zijn. Het ‘knobbeltje’ kan rond zijn maar ook langwerpig of een wat harder of stugger plekje. Het voelt hoe dan ook anders dan het bobbelige dat je normaal in je borsten voelt. Ook veranderingen in je borst zelf of rondom je tepel kunnen ook een symptoom zijn. Hierbij kun je denken aan veranderingen van je tepel zoals vocht, korstjes of een ingetrokken tepel. Ook een rode of warme borst zijn een teken tot actie. 

Wat kun je nog meer doen?

Lief zijn voor je borsten. Dat doe je door zelfonderzoek maar ook door altijd een goed passende bh te dragen. Wist je dat heel veel vrouwen een verkeerde maat bh dragen. Een goede bh knelt niet en ondersteunt je borsten bij bewegingen. Dat is goed want borsten zijn gevoelig omdat ze geen spierweefsel hebben. Hierdoor kunnen je borsten geen bewegingen opvangen zoals bijvoorbeeld bij sporten. Een goede sport bh is dus heel belangrijk. Zorg daarom dat er altijd één in je sporttas zit. Eigenlijk net zoals je altijd zorgt dat je portemonnee in je handtas zit. Er zijn tegenwoordig diverse modellen te koop voor kleine borsten maar ook in de sport bh grote maten

Laten controleren

Gelukkig zijn niet alle bobbeltjes een tumor. In de meeste gevallen gaat het om een met vocht gevulde holte de zogenaamde cyste of een bindweefselknobbeltje. Laten controleren is toch altijd verstandig. Als regel kun je aanhouden dat veranderingen die jij vreemd vindt, een reden zijn voor verder onderzoek.

advertentie
advertentie