Werkendammer betrokken bij online drugshandel

17 maart 2018 om 16:06 lokaal

WERKENDAM Bij de drugshandel van darknet-drugsverkopers die afgelopen week in het nieuws kwam was ook een Werkendammer betrokken. Eerder deze week werden vier verdachten aangehouden en maakte de politie een einde aan deze online drugshandel. Naast de drie Amsterdammers die werden opgepakt dus ook een 48-jarige man uit Werkendam.

De aanhoudingen van drie van de vier verdachten in Amsterdam vonden op heterdaad plaats, terwijl zij waren ingelogd in hun computers op het darkweb. De vierde verdachte stond in Werkendam bij een stel 3D-printers, die op het moment van zijn aanhouding vermoedelijk drugsverpakkingsmateriaal draaiden. De politie doorzocht dinsdag vijf woningen en een kantoor in Amsterdam en een woning met loods in Werkendam.

De vier verdachten uit Amsterdam en Werkendam hebben zich vermoedelijk beziggehouden met het en verzenden van tienduizenden postpakketten met verdovende middelen over de hele wereld. Zij fungeerden als een postorderbedrijf voor drugs. De internationale handel werd nauwgezet bijgehouden. In de digitale administratie van de verdachten zijn verzendlijsten aangetroffen waarop vermoedelijk duizenden namen en adressen van kopers van de afgelopen jaren staan vermeld.

Om te voorkomen dat een poststuk onderschept kon worden, is op een slimme manier gebruik van verpakkingsmateriaal dat ze vermoedelijk door verdachten zelf via een 3D printer gefabriceerd werd. Er werden make-up poederdoosjes 3D-geprint en gebruikt om de drugs ongezien naar de klant te sturen in bijvoorbeeld Australië, Singapore of Nieuw Zeeland. Ook zijn drugs bijvoorbeeld verstopt in Nintendo games of in inktcartridges.

De set 3D printers, een zogenoemde printerfarm, die de politie in Werkendam draaiend aantrof, zijn inbeslaggenomen. Tevens is hier beslag gelegd op een woning en loods. In Amsterdam legde de politie beslag op drie auto's, een behoorlijke hoeveelheid verdovende middelen en bitcoin-tegoeden. Zowel in Amsterdam als in Werkendam is tot slot een vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen.

advertentie
advertentie