Een echte club van zelfwerkzaamheid

12 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Buiten de Waterpoort, Langs De Punt in de zuidoostelijke hoek van de Vluchthaven, straalt een warm voorjaarszonnetje over de prachtige jachthaven van de Merwede. Bijna driekwart eeuw geleden werd op diezelfde plek een drijvend botenhuis aangemeerd voor de vestiging van de gelijknamige vereniging. Er werden oude drijvers opgespoord, die door de leden werden opgeknapt. Toen al was zelfwerkzaamheid tekenend voor de club. Na de oorlog, in 1952, werd besloten een veel groter botenhuis voor kano-opslag en de kantine op de wal te bouwen. Het aantal ligplaatsen in de pittoreske haven heeft zich in de jaren voor de eeuwwisseling uitgebreid tot de huidige tweehonderd.

Watersporters De Merwede bestaan 75 jaar GORINCHEM - Watersportvereniging De Merwede viert komend weekend haar 75-jarig jubileum. Naast een aantal festiviteiten wil de vereniging het jubileum ook aangrijpen om aan de te toekomst te bouwen. Zo wil De Merwede de zeilopleiding van de jeugd een flinke boost geven.

In 1998 werd de accommodatie opnieuw in zijn geheel gerenoveerd. ,,Zelfwerkzaamheid speelde in de gehele 75-jarige geschiedenis een cruciale rol. ,,De Merwede is een typische club van zelfwerkers”, zegt Jaap Schermers, voorzitter van de jubileumcommissie. ,,Iedereen verricht minstens dertien uur per jaar werk. Onder de 420 leden hebben we vooral veel praktisch ingestelde mensen. Dat zijn mensen met boten nou eenmaal. En dat aspect brengt natuurlijk ook veel saamhorigheid.”

In het begin bestond het ledenbestand overigens vooral uit zeilers, maar in de loop der jaren groeide het aantal motorboten. De verhouding tussen de zeil- en motorboten is inmiddels fifty-fifty geworden. De stijgende gemiddelde leeftijd van de leden en de sterk toenemende scheepvaart op de rivier en de daaraan verbonden regelgeving, speelden hierbij een rol.

Toekomst

De Merwede grijpt het jubileum aan om aan de toekomst te werken. Zo wil de watersportvereniging de opleiding, die in de zomermaanden door de Commissie Jeugdzeilen gegeven wordt, een grote impuls geven. ,,We willen het aantal cursisten uitbreiden en het niveau van de opleidingen zoals gegeven op de Kralingse plassen, gaan evenaren”, zegt Schermers. ,,Daarvoor moeten lesgevenden zelf meer training volgen en moet het lesmateriaal verbeterd worden. Ook moet een snellere vervanging, na vijf á zes jaar, van de kleine zeilboten (de zogenaamde Optimisten) plaatsvinden. Tot slot moet het begeleidingsvoertuig vernieuwd en beter uitgerust worden.”

Natuurlijk wordt het jubileum ook op gepaste wijze gevierd. Er staat dan ook een aantal gezellige festiviteiten voor de leden op de rol. Op 16 juni is er een receptie in het eigen clubgebouw, die afgesloten wordt met een feestavond, waarbij ‘Die Twee’ de muzikale omlijsting verzorgt. Een dag later, op de zeventiende, is er een lunch.

advertentie
advertentie