Glashart: Glas anders bekeken

24 juli 2007 om 00:00 Nieuws

VUREN - Welke locatie spreekt nu meer tot de verbeelding dan het fort gekregen aan de Waaldijk in Vuren. Donkere vochtige oude kamers, schuine moeilijk begaanbare trappetjes, kleine nisjes en een oneffen vloer. Op zo’n plek laten veel mensen hun fantasie lopen en dat is precies wat veel kunstenaars willen wanneer er naar hun werk wordt gekeken. het is dan ook niet zo vreemd dat Fort Vuren regelmatig het podium is voor diverse exposities en andere kunstzinnige uitingen.

Voor het derde achtereenvolgende jaar exposeren in Fort Vuren kunstenaars die met glas werken. Onder de titel Glashart heeft iedere kunstenaar een vertrek in het fort gekozen en en kunstwerk gemaakt in reactie op de atmosfeer en de eigenaardigheden van de betreffende ruimte.

Sommigen gebruikten de omgeving als onderdeel van het kunstwerk, anderen maakten een werkstuk dat goed tot zijn recht komt door het diffuse en schemerige licht dat in de oude gewelven hangt. Een expositie dus van ‘kunstwerken op locatie’ in een omgeving waar licht en donker afwisselend de hoofdrol spelen en het vaak zo mysterieuze effect versterkt wordt met uitgekiende extra verlichting in de kamers en langs de trappen die de diepte invoeren.

De deelnemers vormen een internationaal gezelschap. Elmarie Constandius is Zuid-Afrikaans, Deborah Hopkins en Lisa Gherardi Engels, maar wonend in Nederland. Lubomir Ferko is Slowaaks en Silvia Levenson woont en werkt in Noord-Italië. Verder doen mee Tineke van Veen, Jens Gussek, Jan-Willem van Zijst, Bert Holvast en anderen. Wat ze gemeenschappelijk hebben is een verre van conventionele behandeling van het medium glas. De exposanten zijn op de eerste plaats en vooral kunstenaars die de buitengewone mogelijkheden die het materiaal glas biedt gebruiken om hun ideeën en gedachten uitte drukken en gestalte te geven.

u De Expositie Glashart is tot en met 24 augustus te bekijken in Fort Vuren, Waaldijk 290 in Vuren.

advertentie
advertentie