Hulp EO bij eeuwige zoektocht

31 juli 2007 om 00:00 Nieuws

De Stichting beheert materiaal van musicals, revue, variété, operette, opera, dans, volkstoneel en ballet. Zo is Kant onder meer in het bezit van affiches, knipsels en scripts van vele producties sinds 1900. Door een zeer goede contactenkring op te bouwen is werkelijk alles, zelfs de meest persoonlijke spullen van de theatermakers, sinds 1977 verzameld.

Mari Kant zoekt item uit Revue Snip & Snap GORINCHEM - De complete levensgeschiedenis van Snip & Snap, die vanaf 1937 veertig jaar lang volle zalen trokken, wordt in stand gehouden door Gorcumer Mari Kant. Zijn stichting, Van Volkstoneel tot Musical genaamd, bewaart materiaal van meer dan 100 jaar theaterhistorie. Aanstaande zaterdag gaat hij in het tv-programma Gezocht voor zijn unieke verzameling op zoek naar een gouden medaillon uit de Snip & Snap-Revue.

Een speciaal plekje in het immense archief van Mari Kant is vrijgemaakt voor de juffrouws Snip & Snap, vertolkt door respectievelijk Willy Walden en Piet Muyselaar. De koffer waarmee Walden voor de voorstellingen het hele land afreisde, prijkt centraal in de verzamelkamer vol rekwisieten. De grote hutkoffer, waar de initialen nog op staan, is uitgeklapt en dient als kast voor de ontelbaar vele geluidsbanden en mappen met kladteksten van het komische duo. Links staat een in de revue gedragen zuurstokroze jurk en rechts een originele, gouden LP. Bovenop de koffer glimmen de geschenken die Snip & Snap ontvingen voor hun optredens in Carré. Het complete levenswerk is bewaard gebleven.

Beide komieken zijn inmiddels overleden. Toch heeft Kant nog steeds een hele hechting binding met het tweetal. Dat, terwijl hij hen zelf nauwelijks gekend heeft. ,,Ik heb Willy Walden alleen zijn laatste levensjaar persoonlijk gekend, maar heb nu nog wel contact met zijn echtgenote Aase Rasmussen. Daarnaast onderhouden mijn partner en ik het graf van Piet Muyselaar. We merkten dat het graf in Amsterdam verwaarloosd werd en vonden dat deze grote theatermaker dat niet verdiende.”

De stap om in 1982 de eerste fotografen, producten en artiesten persoonlijk te benaderen, hebben de collectie van Kant uiteindelijk zo groots gemaakt. Inmiddels is Kant dé theaterhistoricus van Nederland geworden. Dertig jaar na het begin van de verzamelwoede stopt hij dagelijks liefst zes uur in het uitbreiden van de collectie.

Medaillon

In de nieuwe televisieserie Gezocht van de Evangelische Omroep probeert Kant in het bezit te komen van een medaillon. Deze deelde zangeres Corry Brokken uit tijdens de Snip & Snap-Revue Hartentroef in het seizoen 1962/1963. Er zijn van die voorstelling zo’n 400 opvoeringen geweest en iedere keer dat Brokken het nummer ‘Valentine’s Day’ zong, werden er ongeveer vier medaillons uitgedeeld in het publiek. Het gaat om een hartjesvormige, goudkleurige hanger met daarin een foto van Walden of Muyselaar. ,,Maar ook als deze gevonden is, gaat het verzamelen natuurlijk door.” Wat dat betreft is de passie van Kant een zoektocht zonder eind.

u De uitzending van Gezocht waarin Mari Kant samen met de EO op zoek gaat naar het medaillon, wordt zaterdag 4 augustus om 19.30 uur uitgezonden op Nederland 2.

advertentie
advertentie