Boekje geeft beelden een verhaal

7 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

In de jaren vijftig begint zich een aarzelende lijn af te tekenen in wat 50 jaar later steeds meer gemeengoed is geworden: het plaatsen van beelden in de openbare ruimte. Eerst bij nieuw gebouwde scholen in het kader van de 1%-regeling. (1 procent van de kale bouwsom wordt besteed aan het verfraaien van het gebouw of de omgeving door middel van beeldende kunst.) Later ook bij andere gemeentelijke gebouwen en in nieuwe wijken.

Bijna honderd beelden in de openbare ruimte GORINCHEM - Gorinchem telt bijna honderd beelden in de openbare ruimte. Maar waar staan ze en wat maakt ze bijzonder, wat is het verhaal erachter? Piet Augustijn van het Gorcums Museum heeft alle beelden in woord en beeld beschreven in een gids die wordt uitgegeven door de gemeente Gorinchem. Vorige week dinsdag overhandigde Augustijn het eerste exemplaar aan wethouder Jack Oostrum.

Het Symposion 1974 betekende een belangrijke impuls voor de buitensculptuur. Een flink aantal beelden van internationaal bekende kunstenaars gaf de stad de nodige bekendheid. In de jaren erna werden beelden aangekocht uit buitententoonstellingen en manifestaties en werd de gemeentelijke adviescommissie ‘aankopen en opdrachtenbeleid’ steeds vaker ingeschakeld bij beeldende kunstopdrachten. De laatste aanwinsten vormen een nalatenschap van het Symposion 2005. Dit heeft geresulteerd in een kleine honderd beelden, variërend van monumentaal tot intiem, in de stad te vinden.

Al deze beelden en de achterliggende informatie over het beeld en de maker ervan zijn nu terug te vinden in het boekje Beelden in Gorinchem. ,,Alle beelden staan er in. We zijn er geen vergeten. Dat wil zeggen alle beelden van professionele kunstenaars die in het bezit zijn van de gemeente. Er staan in de stad ook dingen die bijvoorbeeld door scholieren zijn gemaakt. Deze zijn niet terug te vinden in het boekje”, aldus Piet Augustijn.

Voor de Gorcumers die door het boekje bladeren zal het deels een feest van herkenning zijn, maar zelfs de doorgewinterde kunstliefhebber zal voor verrassingen komen te staan. ,,Sommige kunstvoorwerpen gaan soms zo op in hun omgeving dat ze niet eens meer opvallen. Door dit boekje worden ze weer in de picture gezet. Bovendien kom je nu meer te weten over het beeld. Wie heeft het gemaakt, wanneer is het geplaatst? Gorinchem heeft ontzettend veel kunst in de openbare ruimte dus genoeg om over te schrijven”, aldus Oostrum.

Het vinden van de juiste informatie was lang niet altijd even makkelijk. Zo staat er bij het Kinderdagverblijf In de Huppelepup aan de Wijnkoperstraat een beeldje van ene Klarenbeek. Augustijn: ,,We weten dat hij dit beeldje heeft gemaakt, maar verder weten we weinig over deze man.”

Opmerkelijk detail is dat de foto’s in het boekje allemaal zijn gemaakt door Floor Kreszner, de dochter van museumdirecteur Rob Kreszner. ,,Ik heb alle hoeken van Gorinchem gezien. Ik ken de stad op mijn duimpje”, grapt ze. En dat komt goed uit want ze is samen met haar familie deze week naar Gorinchem verhuist.

u Het boekje is gratis verkrijgbaar bij het VVV-kantoor, maar zal ook op andere openbare locaties worden aangeboden.

advertentie
advertentie