‘Schitterend! Wat kan die man vertellen’

9 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Roy Grünewald verraste afgelopen zaterdagmiddag het winkelend publiek met enkele van zijn zelf geschreven verhalen. In boekhandel ‘De Vijfzinnen’ in Gorinchem gaf hij een meesterlijk staaltje vertelkunst weg.

‘Met Roy op reis’. Hij nam de luisteraars mee de stad uit naar het buurstadje Woudrichem en naar de binnenlanden van Afrika. ‘Schitterend’, ‘heel erg leuk’ klinkt het vanaf de tribune. De toehoorders hangen aan zijn lippen. Grünewald zit op een zetel die boven op een tafel is gezet. Een perfect gecreëerd podium in het midden van het boekenparadijs. Toen het draaiorgel langskwam in de Gasthuisstraat moest de conceptbedenker wel enigszins zijn stem verheffen, maar zijn act werd er niet minder boeiend om. Zijn performance werd steeds met een daverend applaus in ontvangst genomen. ,,Je ziet het gewoon voor je gebeuren! Wat kan die man vertellen”, zegt een toehoorder. Tussen 14.00 en 16.00 uur gaf hij zaterdag drie keer een optreden uit zijn storykabinet in het kader van het project ‘Leven uit een koffer’. Dit is het thema van het actieprogramma cultuurbereik van de provincie Zuid-Holland. In de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden worden allerlei activiteiten rondom dit thema georganiseerd. De voorstelling in ‘De Vijfzinnen’ liet enkele fragmenten uit het ‘leven uit een koffer’ zien.

Grünewald nam het presentje van Mirjam Mens, directeur van de boekhandel, lachend in ontvangst. ,,Ik vind het prettig om hier op te treden, want in Gorinchem liggen toch ‘mijn creatieve roots’. ,,Hier is ‘de reis van de imagineering’ voor mij uiteindelijk begonnen.” Vorig jaar gaf hij in ‘de Vijfzinnen nog een spectaculaire lezing over ‘imagineering’. Hij weet als geen ander hoe ‘de verbeelding van de kunst tot leven’ kan worden gewekt. Grünewald geeft colleges over dit specialisme op de universiteit in Tilburg. De storyteller schrijft ook columns voor ‘de Stad Gorinchem’ en voor de Cultuurkrant. Daarnaast runt de voormalig theaterdirecteur van de Nieuwe Doelen een evenementenbureau waar hij de dromen van iedere ondernemer uit laat komen. Deze veelzijdige Gorinchems inwoner is een graag geziene spreker en gast.

advertentie
advertentie