‘Wachttijden taxivervoer onacceptabel’

23 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Als we het ergens in de politiek over eens kunnen zijn, dan is het wel dat onze kinderen onze belangrijkste burgers zijn, ons grootste goed. De opvang van de kinderen moet dan ook kunnen rusten op een groot vertrouwen. Gelukkig kunnen we in het algemeen trots zijn op de energie die in het onderwijs, de kinderopvang en alle soorten buitenschoolseopvang door medewerkers wordt gestoken in de goede zorg voor onze kinderen. Veel minder tevreden kunnen we zijn over de organisatie van het taxivervoer van de kinderen die naar de buitenschoolse opvang worden gebracht. De zogenaamde incidenten lijken veel meer op een hardnekkig patroon waarbij het belang van de kinderen niet op de eerste plaats staat als dat zo eens uitkomt.

Het is misschien leuk meegenomen voor een taxibedrijf als in de rit voor de kinderen onderweg nog wat volwassenen opgepikt kunnen worden. Het is daarom terecht dat in de regels staat dat volwassenen niet tegelijkertijd vervoerd mogen worden. Houdt de chauffeur dan ook altijd in de gaten welk kind met welke volwassene uitstapt? Als dit opportune taxi rijden incidenten zijn, dan kan het ook niet zo moeilijk zijn om het helemaal niet meer voor te laten komen. Even ongewenst maar nog vreemder zijn de vertragingen bij het ophalen van de kinderen. Moeten we het als een opluchting zien dat ‘je na een kwartier met het taxibedrijf kunt bellen en dat je dan ‘exact’ te horen krijgt hoe lang het nog gaat duren’. Dat is toch wel een heel schrale troost. Als er maar iets duidelijk is dan zijn het wel de tijden in het basisonderwijs. Een taxibedrijf dat zo’n opdracht zegt aan te kunnen, moet er ook gewoon staan.

En de opdrachtgever moet er bovenop zitten als dat nagelaten wordt. Een leuk ritje tussendoor waardoor de kinderen nog maar even moeten wachten, is een niet te accepteren manier van doen. Ook andere mogelijke oorzaken kunnen geen rechtvaardiging zijn. De scholen moeten voor de ellende opdraaien en de ouders weten in die tijd niet waar de kinderen zijn of met welke volwassenen zij misschien in de taxi zitten. Omdat de gemeente in deze kwestie geen partij is, kunnen we op het eerste gezicht alleen SKG aansporen hier strakker in op te treden. Omdat de gemeente wel moet letten op de veiligheid in de kinderopvang zal de PvdA vanuit die invalshoek ook bij het college van B&W aandringen op een duidelijk signaal. Kan er meteen gekeken worden naar het busvervoer naar de zwemles waar kinderen soms zonder aanwezigheid van gordels in de bus via de snelweg naar het zwembad rijden.

Trudie Sommeling, raadslid en ombudsvrouw namens de PvdA (gmsommeling@gmail.com).

advertentie
advertentie