Opbrengst Sparta al besteed

23 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De publieke tribune was tijdens de informatieve raadsvergadering stampvol met omwonenden uit de chique wijk rond de Oude Hoven. Zij hebben met ontsteltenis kennis genomen van de hele gang van zaken. De heer J. Nap voerde namens de Groep Vrienden Sparta-Athene even het woord. ,,Er is ons communicatie beloofd, maar voor deze avond hebben we geen uitnodiging gehad. In januari 2005 hebben wij een brief gestuurd met 22 handtekeningen; nooit antwoord ontvangen. Het is al meer dan twee jaar stil. In het voorjaar dook ineens een klein bericht op in de krant dat een groter plan was afgekeurd. Maar wij weten van niets. We zijn erg teleurgesteld. En dan nu onze inspraak: we vinden het bouwplan te hoog en er is te weinig parkeerruimte.”

GORINCHEM - De wel erg summiere presentatie over de bouwplannen voor het gebied Sparta-Athene is bij de gemeenteraad niet goed gevallen. VVD-fractieleider Trix van der Torren heeft het college van B en W een lijst van maar liefst twintig schriftelijke vragen gestuurd. CDA-voorman Cees van der Roest stelde dat zijn partij bij gebrek aan informatie nu geen oordeel kan vellen.

De heer Nap hield het kort en bondig, evenals architect Wytze Patijn. Het creatieve gedeelte van bouwplan De Slinger was op de schetsen verdwenen. Het worden nu vier in plaats van vijf vrijwel rechthoekige appartementengebouwen, gesitueerd in een soort van slinger door het parkachtige gebied. Direct achter de vijver aan de Banneweg - waar voorheen het gymnasium stond - komt het hoogste gebouw; vijf bouwlagen met daarop een penthouse (25 appartementen). Daarnaast richting Lindenlaantje komt een gebouw van vier lagen en een penthouse (20 appartementen). Het derde blok is drie hoog (12 appartementen) en het vierde, tegenover het station waar nu de seniorenwoningen staan, wordt twee hoog met penthouse (10 appartementen). Alles bij elkaar 67 woningen. Parkeren kan onder de gebouwen.

Het stak de gemeenteraad dat nauwelijks vragen konden worden gesteld en omdat ,,de raad het al had goedgekeurd” bleek er geen discussie mogelijk. ,,Dit wordt een artikel 19 lid 2 procedure. Het is nu in handen van het college,” aldus wethouder Jack Oostrum. PvdA-fractieleider Pierre Schefferlie nam het op voor B en W. Hij vindt het ,,zwak van de raad om nu terug te krabbelen. We hebben de credits al gehad bij de bouw van het WLZ-gebouw.”

Bij die plannen is inderdaad vastgesteld dat dit voor een deel wordt gefinancierd met de opbrengst van Sparta-Athene. Trix van der Torren komt hierop terug in haar schriftelijke vragen. ,,Een voorwaarde was dat de exploitatie van Sparta-Athene een bedrag van 1.044 miljoen zou opbrengen om de nieuwbouw van WLZ te financieren. Klopt dit bedrag nu nog?”

Verder wil Van der Torren weten hoeveel bewoners van het huidige seniorencomplex naar de nieuwbouw verhuizen en hoe het zit met de communicatie. Welke maatregelen worden er genomen ten aanzien van bouwverkeer en hoe zit het met eventuele schadevergoedingen, aldus vraagt Trix van der Torren. Het project wordt gerealiseerd door de stichting Lingeburcht waarin Bevo, Palissade en Rivas deelnemen. Van der Torren wil graag weten wat ieders rol en inbreng is.

advertentie
advertentie