‘Ziekenhuisafdeling 4 West is topsport’

23 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Mark van Houdenhoven is nu ruim een jaar directeur van het Beatrixziekenhuis en heeft onlangs een vrijwel ondenkbare maatregel genomen. Om nieuwe medewerkers op de chirurgische afdeling (afdeling 4 West) inwerktijd te gunnen is het aantal bedden voor een periode van twee maanden teruggebracht van 30 naar 22. Het maatschap chirurgen was daar bepaald niet blij mee. Ook zij moeten hun dagelijkse werk aanpassen. In ieder ander ziekenhuis in Nederland zou een dergelijke ingreep ondenkbaar zijn en zouden de nieuwe verpleegkundigen ‘eerder voor de leeuwen worden gegooid’. Ook om financiële redenen zal niet snel op eigen initiatief gekozen worden voor minder bedden en dus ook minder operaties.

Directie: ‘Een goed team is veel beter’ GORINCHEM - ,,Dit is een bijzonder ziekenhuis om voor te werken. Echt regionaal, kleinschalig en ook daardoor is de betrokkenheid van alle medewerkers zo groot. De patiënten worden liever hier geholpen dan in zo’n heel groot stedelijk ziekenhuis. Eigenlijk zijn we veel te bescheiden. We roepen niet zo veel, maar we lopen in allerlei zorgvormen wel voorop. We zijn dat heel gewoon gaan vinden, maar dat neemt niet weg dat we best trots mogen zijn op ons ziekenhuis.”

Maar in het Beatrixziekenhuis is dat dus anders. De maatregel is zeker niet zonder slag of stoot genomen. ,,We werken in de keten van de overkoepelende zorgorganisatie Rivas. We doen er alles aan om voldoende goed personeel te hebben en ook te houden. Dat betekent dat je mensen binnen je eigen organisatie de kansen moet geven door te stromen naar andere afdelingen als zij dat ambiëren,” vervolgt Van Houdenhoven. Zo ontstond vlak voor de zomervakantie de mogelijkheid voor acht ervaren verpleegkundigen om van de chirurgische afdeling door te stromen naar onder andere de afdeling spoedeisende hulp, OK en verkoeverkamer. Op zich moet een uitstroom van acht medewerkers op een team van in totaal 25 fte (fulltime banen) op te vangen zijn, maar de toevalligheid wilde dat enkele ervaren verpleegkundigen ook nog met zwangerschapsverlof gingen.

Afgelopen zomer heeft de afdeling dus op de top van het kunnen gedraaid ,,We zijn dan ook erg blij dat we nu voldoende nieuwe krachten hebben. Maar er is nu wel even wat lucht nodig en extra tijd om de mensen de kans te geven goed in te werken. Zij krijgen nu meer begeleiding, ook van de artsen. En we gaan er van uit dat dit een investering is voor later. Immers een goed ingewerkt team - vergis je niet, 4 West is topsport - zal beter functioneren. En daar plukt iedereen de vruchten van.”

Mark van Houdenhoven kan de tijdelijke maatregel goed uitleggen, maar steekt de hand ook in eigen boezem. Was het niet te voorzien? En had het management niet eerder maatregelen kunnen nemen zodat geen onderbezetting kon ontstaan? ,,Inderdaad,” zegt hij. ,,Evaluerend komen we op drie verbeterpunten waar we aan werken: Bij het management, ook op de afdeling. Zorgen dat er voldoende goed opgeleide verpleegkundigen zijn. En binnen het maatschap chirurgie.”

Strijd om personeel

In dit verband noemt Mark van Houdenhoven de ‘landelijke strijd om goed personeel’. Minister Ab Klink sprak daar onlangs nog over tijdens een provinciale CDA-bijeenkomst in de Nieuwe Kolfbaan. Rivas leidt personeel op, maar wil er ook alles aan doen de medewerkers te behouden. Interne doorstromingen en promotiekansen als ‘bindmiddel’ zijn daar een belangrijk onderdeel bij. ,,We willen ook een goede werkgever zijn. Ons ziekenhuis is kleinschalig, maar Rivas is een grote zorgketen waarbinnen heel veel mogelijk is, met name op het gebied van doorstroming.”

advertentie
advertentie