Visuele wandeling door Dalem van toen

23 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

DALEM -Het tweede deel van de fotoboeken over Dalem is onlangs verschenen. Deze boekjes maken onderdeel uit van de fotoboeken ‘In vroeger tijden’ van de uitgeverij De boektant uit Klaaswaal.

Tijdens een bijzondere bijeenkomst in supermarkt Jan Sterk werd het eerste exemplaar van het fotoboek ‘Dalem in vroeger tijden’ uitgereikt aan wethouder Herman van Santen. De uitgave werd samengesteld door Arie Sterk bekend van de fotoboeken over de Nieuwe Hoven, Spijk en Vogelswerf. Aan de hand van ongeveer 90 foto’s maakt Sterk een visuele wandeling door het Dalem van toen.

Opnieuw heeft verwoed fotoverzamelaar Arie Sterk een bijzondere keuze uit de fotocollectie weten te selecteren die de moeite van het bekijken waard zijn. Veel foto’s in dit tweede deeltje die aandacht schenken aan de bevolking van Dalem. Foto’s waaruit veel gemeenschapszin spreekt. Zo zijn er diverse foto’s opgenomen van het hechte verenigingsleven zoals van bedrijfsvoetbalteam Grotius, de Dalemse Voetbal Vereniging uit 1930, de gemengde zangvereniging en de Vrouwenvereniging.

In vroeger tijd ook veel agrarische bedrijvigheid. Groepjes personeel lieten zich in die jaren maar wat graag fotograferen en hadden er geen weet van dat deze foto zoveel jaren later een bijzonderheid zouden vormen in dit fotoboek. Zo zijn er bijvoorbeeld foto’s te zien van het personeel van de boeren Bunk en De Graaf, de bokkenwagen van Van Willegen en de boerderij van de familie Sterk-van Muilwijk.

Door deze foto’s, die vaak later in het dorp te koop werden aangeboden, leren we iets over de kleding van toen, de bijna onbegaanbare wegen, de huizen en het landleven in al zijn facetten.

Al die inwoners op de talrijke familiefoto’s zijn verantwoordelijk gebleken voor al het nageslacht. Nageslacht dat nu vast van plan is om op een holletje naar de boekwinkel te lopen om zich meester te maken van dit bijzondere nostalgische familie-album.

u ‘Dalem in vroeger tijden’ deel 2 is tegen € 19, 95 te verkrijgen bij de boekhandel en de samensteller Arie Sterk Spijkse Kweldijk 156 te Spijk telefoon 0183-563464.

advertentie
advertentie