De Jong wordt wethouder Jeugd & Gezin

3 november 2007 om 00:00 Nieuws

GIESSENLANDEN - Het college van B&W van Giessenlanden heeft besloten om het jeugd- en gezinsbeleid onder te brengen bij wethouder De Jong (links op de foto tijdens de opening van De Halte). Tot nu toe waren de taken op dit gebied verdeeld over verschillende wethouders. Maar om de activiteiten beter te kunnen stroomlijnen, is ervoor gekozen een wethouder Jeugd en Gezin te benoemen.

Wethouder de Jong krijgt een coördinerende rol en is vanaf nu in Giessenlanden het aanspreekpunt voor organisaties die zich met jeugd- en gezinszaken bezighouden. De Jong: ,,Op het gebied van Jeugd & Gezin willen wij lokaal beleid ontwikkelen en daarnaast samenwerken met andere gemeenten in de regio. Het lokale beleid is vooral gericht op preventie ofwel het vroegtijdig signaleren van problemen om erger te voorkomen. Dit willen we onder andere oppakken in samenwerking met scholen en consultatiebureaus. Vertrouwenspersonen op scholen kunnen bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen bij het vroegtijdig signaleren van problemen. Daarnaast kunnen consultatiebureaus zorgen voor de eerste opvang van jonge moeders en indien nodig zorgen dat zij in contact komen met instanties die hen verder kunnen begeleiden."

,,In de regio zijn allerlei organisaties die gespecialiseerd zijn in het bieden van hulp bij jeugd- en gezinsproblemen. Op curatief gebied (denk aan leerplicht, jeugdzorg en jeugdgezondheid) willen we het wiel dan ook niet zelf uitvinden, maar zoveel mogelijk samenwerken met deze instanties en ook met andere gemeenten. Doel van die samenwerking is om te zorgen voor goede afstemming tussen lokale en regionale instanties. We kennen helaas voorbeelden van hulpverleningsinstanties die langs elkaar werkten waardoor de jeugd onvoldoende aandacht kreeg. Iets wat we in onze regio absoluut willen voorkomen. Giessenlanden wil daarom een sturende rol vervullen door afspraken te maken over onder andere de taakverdeling en de manier waarop informatieuitwisseling kan plaatsvinden. Daarnaast willen we meer aandacht gaan besteden aan de communicatie richting inwoners. Zodat zowel kinderen, jongeren als ouders precies weten waar zij met problemen terecht kunnen."

advertentie
advertentie