GOOK pakt het publiek in

6 november 2007 om 00:00 Nieuws

In het gedeelte voor de pauze liet het koor zien dat het van vele markten thuis is. Van You’ll never walk alone van Rodgers en Hammerstein tot de bruidsmars uit Lohengrin van Richard Wagner. Het koor opende de avond met het door velen bewerkte ‘Plaisir d’amour’, misschien beter bekend in de versie ‘Can’t help falling in love with you’ van Elvis Presley. Daarna kreeg het publiek de originele versie van ‘You’ll never walk alone’ voorgeschoteld, veel ingetogener en subtieler – maar daardoor wel veel spannender – dan de welbekende stadionversie. Na dit musicalblokje werd de operette- en operalade opengetrokken. In dit klassieke blok werd duidelijk hoe goed het koor gecoacht wordt in stemvorming en ook vooral in uitspraak. Het koor springt naadloos van het Engels naar het Italiaans om vervolgens in het Duits te eindigen.

GIESSENBURG - Bij opera en operette denken de meeste mensen vaak aan oubollig en saai gezang. Gelukkig bestaat er voor deze mensen het Gorcums Opera en Operette Koor (GOOK) onder leiding van Erik van Balen. Afgelopen zaterdag boorde het koor in de try-out voorstelling ‘Met Passie’ alle clichés de grond in.

door Walter Leendertse

Tongbreker

Als gastsolist was deze avond Jan Willem van der Hagen uitgenodigd. Hij liet van zich horen middels twee adembenemende baritonsolo’s van respectievelijk Wagner en Donizetti. Het eerste ‘helft’ werd afgeloten met twee musicalsongs te weten: ‘Out of my dreams’ en ‘The rhythm of life’. De uitvoering van het laatstgenoemde stuk mag spectaculair worden genoemd daar het een tongbreker is, en dus erg moeilijk om met een grote groep synchroon te krijgen.

Na de pauze - het podium was intussen omgebouwd tot marktplein - was het tijd voor het echte operettewerk. Uitgevoerd werd een selectie uit ‘der Bettelstudent’ (de bedelstudent) van Carl Millöcker. Bij het uitvoeren van deze selectie kreeg het GOOK hulp van ‘Cantiamo’ uit Zoetermeer. Zij namen voor een groot deel de solorollen voor hun rekening. Het verhaal van de bedelstudent begint op het marktplein als Officier Ollendorf (Jan Willem van der Hagen) zijn onvrede uitzingt over het feit dat een jonge rijkeluisdochter hem een klap met de waaier heeft gegeven. Ollendorf had haar ongevraagd op de schouder gekust. Om haar een hak te zetten laat hij een arme student uit de gevangenis halen die zich moet voordoen als een rijke vorst. De rijkeluisdochter en haar familie zitten door omstandigheden financieel aan de grond, dus een rijke schoonzoon is van harte welkom.

Op de bruiloft van de bedelstudent en de rijkeluisdochter komt er plotseling een groep gevangenen binnen die de ex-medegevangene komt feliciteren. Tot ontzetting van allen komt Ollendorf de hele situatie nog eens haarfijn uitleggen. Echter, hij weet niet dat de bedelstudent echt van de rijkeluisdochter is gaan houden en dat hij hun eigenlijk in de weg staat. Door een list krijgt de bedelstudent Ollendorf achter de tralies en wordt hij geroemd om zijn moed, en wordt in de adelstand verheven. Hierdoor kan hij toch trouwen met zijn rijke geliefde en is het eind goed, al goed.

Het GOOK brengt dit concert zaterdag 17 november uit in De Nieuwe Doelen.

advertentie
advertentie