‘Wij willen mensen laten denken’

6 november 2007 om 00:00 Nieuws

Met de nepbom wilden de kunstenaars aandacht besteden aan de heksenketel die ontstaat als er ergens een verdacht pakketje wordt gevonden. ‘Cry Wolf’ heette het kunstwerk. ,,Naar het verhaal van de schaapsherder die steeds tevergeefs roept dat er een wolf is. Maar het was hiermee natuurlijk nooit onze bedoeling dat dit zou gebeuren,” legt Verschoor uit. ,,We wilden de mensen alleen meer laten nadenken over het onderwerp.”

GORINCHEM/NIJMEGEN - Commotie in Gorinchem tijdens de jaarlijkse zomerfeesten. Een verdacht pakketje op het dak van het Gorcums Museum zorgt ervoor dat duizenden mensen worden geëvacueerd. Het concert van Rowwen Hèze wordt voortijdig beeindigd. Uiteindelijk is het loos alarm. De vermeende bom blijkt een kunstwerk gemaakt van groengeverfde bloempotten, knipperende lampjes en een rugzak. Beeldend kunstenaar Niek Verschoor maakte het werk samen met Marcel Doorduin speciaal voor de expositie ‘Leven uit een Koffer’. ,,Een statement maken was enkel onze bedoeling.” Iets wat Niek Verschoor ook probeert te bereiken met zijn andere werken.

door Astrid Kroon

,,Het pakketje was gewoon een onderdeel van de expositie. We zijn die dag daarvoor gewoon bezig geweest met het opbouwen, toen lagen alle materialen gewoon op straat. Dat hebben we allemaal op het dak gelegd en je kon dit alleen vanuit het museum bekijken. Er moest alleen nog een bordje met tekst en uitleg bij worden geplaatst. Nietwetend dat er in dat weekend Gorcumse feesten waren en een agent midden in de nacht op het dak zou rondscharrelen. Het alarm is afgegaan en toen zijn er een paar stappen overgeslagen. Ze hadden eerst de conservator van het museum moeten bellen en niet gelijk de politie. Op dat moment ging het fout. Dit was helemaal niet de bedoeling. Ik zie dit ook niet als mooi meegenomen publiciteit.

Veel projecten van Verschoor hebben te maken met het leger en de dreiging van geweld. ,,Ik denk dat kunstenaars zo hun bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. De samenleving is heel beeldend en wij worden opgeleid om iets beeldend te maken. Ik zou ook in een atelier schilderijen kunnen maken, maar ik kies ervoor om een participerende rol te spelen.”

Andere belangrijke peilers in het werk van Niek Verschoor zijn milieu en duurzame ontwikkeling. Het is volgens de kunstenaar een voorwaarde voor de maatschappij om duurzaam met de wereld om te gaan. Daarvoor zouden alle middelen moeten worden ingezet. Zo heeft hij de bomen van Nijmegen ‘gemobiliseerd’ in het kader van zijn manifestatie over kunst en duurzaamheid.

Voor deze kunstenaar is niets te gek, zegt hij zelf. Geen enkele kunstdiscipline en geen enkele materiaalsoort wordt uitgesloten. Het is voor Verschoor heel uitzonderlijk om in een museum te exposeren zoals hij in Gorinchem deed. Hij zoekt liever het publiek op. In december treedt Niek Verschoor zelfs buiten de grenzen van de aarde met de ‘Kiss in Space Search Mission 2007’. De satelliet Delfi-C3 wordt dan vanaf India gelanceerd. Op het bouwwerk van de Technische Universiteit Delft heeft Verschoor een afdruk van een kus gemaakt.

advertentie
advertentie